Vanuit de gevangenis blijven gedetineerden zich schuldig maken aan onder meer mensenhandel
NOS Nieuws

'Topcriminelen gaan gewoon door in de cel'

Veroordeelden kunnen vanuit hun cel vrijwel ongehinderd doorgaan met hun criminele activiteiten. Volgens RTL Nieuws blijkt dat uit een onderzoek door onder meer de politie en het Openbaar Ministerie.

De onderzoekers volgden 29 gedetineerde topcriminelen. Die bleken zich in de cel schuldig te maken aan onder meer mensenhandel en afpersing. Ook gaven ze opdracht tot liquidaties. In het rapport (.pdf), dat RTL heeft opgevraagd bij de Nationale Recherche, wordt dit probleem "urgent", "hardnekkig" en "ernstig" genoemd.

Cipiers

In het onderzoek wordt de conclusie getrokken dat politie en justitie onvoldoende in staat zijn om dit tegen te gaan. Gevangenispersoneel knijpt een oogje dicht of werkt zelfs mee. Al langer is bekend dat medewerkers van gevangenissen gevoelig zijn voor omkoping, zeggen de onderzoekers.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie erkent het probleem. "Juist daarom heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen samen met het OM en de politie dit onderzoek uitgevoerd", zegt een woordvoerder tegen RTL.

Taskforce

Het OM heeft naar aanleiding van het rapport een taskforce ingesteld die tientallen gevangenen volgt. Over enkele maanden worden de resultaten verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl