Enorme rijen voor een supermarkt in Caracas
NOS Nieuws

'Vaak sta je uren in de rij voor niets'

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

De lage olieprijs heeft wereldwijd grote gevolgen. Maar nergens zijn de gevolgen zo hevig als in Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land is een van ’s werelds grootste olieproducenten. En compleet afhankelijk van het zwarte goud. Maar liefst 95 procent van de export bestaat uit olie, dus die lage olieprijs, die doet pijn in Venezuela. En dat terwijl het land toch al geplaagd wordt door een ernstige economische crisis.

NOS-correspondent Marc Bessems sprak met een aantal Venezolanen over wat de lage olieprijs betekent voor hun leven.

Lily Utrera

Lily is moe. Ze heeft de hele dag schoongemaakt in het huis van een rijke familie. "Mijn dag begint met het verzorgen van de kinderen. Dan bel ik rond en vraag mijn vriendinnen wat er zoal te koop is. Ik moet om 08.00 uur op mijn werk zijn en heb geen tijd om in de rij te staan."

"Maar als er echt goede dingen zijn zoals melk dan vraag ik mijn vrienden en familie of ze kunnen helpen. Ik moet straks nog naar de andere kant van de stad. Mijn zus heeft extra toiletpapier kunnen krijgen."

Volgens Lily wordt het steeds erger. "De rijen blijven maar groeien en vaak sta je uren in de rij voor niets. Als je dan eindelijk aan de beurt bent, is het op", zegt ze woedend.

William

William is vaag over zijn leeftijd. Een vijftiger, meer hoef je niet te weten, lacht de taxichauffeur. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in de arme wijk Antimano in Caracas.

Zijn taxi is een roestbak, een oude Chevrolet Malibu die van ellende uit elkaar valt. Onderdelen zijn er nauwelijks en wat er is, is veel te duur. Gelukkig is de benzine in Venezuela de goedkoopste ter wereld. "Dat krijgen we praktisch gratis", lacht William.

President Maduro overweegt nu om de benzineprijs te verhogen. "Als dat gebeurt ga ik er nog verder op achteruit. Het leven is al zo zwaar", zegt William. "Mijn vrouw staat elke dag uren in de rij en het geld dat ik verdien is elke dag minder waard. De mensen zijn het zat. Nog even en we gaan de straat op", waarschuwt hij. "Ik heb op Maduro gestemd, maar moet er weinig meer van hebben."

Doña Yolanda

Doña Yolanda is relatief welgesteld. Zij en haar man – die enkele jaren geleden overleed – hebben zes kinderen: vier jongens en twee meiden. Ze zijn allemaal erg goed terechtgekomen, vertelt de 79-jarige.

"Mijn kinderen onderhouden me, want van mijn pensioentje lukt dat niet. Ik merk zelf weinig van de crisis maar iedereen om mij heen wel. Vrienden en kennissen lijden er onder. Mijn beste vriendin staat uren in de rij om haar kinderen te helpen die de hele dag moeten werken", verzucht Yolanda.

Zelf is ze slecht ter been maar ze heeft nog niet in de rij hoeven staan. "Mijn dochter is apotheker en als ik medicijnen nodig heb dan regelt ze die voor mij. Een ander familielid heeft een supermarktje en als er weer iets is dan zorgt ze dat ik het krijg. Zonder die contacten was mijn leven een stuk miserabeler", zegt ze.

Rafael Quiroz

Econoom Rafael Quiroz vertrekt volgende week naar Mexico voor een congres over de oliesector in zijn land. Hij wil dollars kopen, maar heeft daarvoor eerst toestemming nodig van de overheid.

"Dat hele systeem met verschillende wisselkoersen dat werkt toch niet", verzucht de econoom. Het is in zijn ogen een van de vele zaken die de overheid anders moet doen. "Wij zijn verslaafd aan onze olie en veel te afhankelijk van dat goedje. Het enige wat we exporteren is olie en met de oliedollars kopen we verder alles in het buitenland."

"We produceren zelf veel te weinig. Het is een vloek. De olieprijs blijft de komende maanden laag. De regering heeft een begroting opgesteld voor 2015 die uitgaat van een olieprijs van rond de zestig dollar per vat. Maar we verkopen nu voor 39 dollar. Dus voor het jaar echt begonnen is, hebben we al een tekort van 33 procent."

Dat betekent meer schaarste dus nog meer rijen en nog langer wachten bij de supermarkt. Het ziet ernaar uit dat de regering gedwongen is om maatregelen te nemen. Zoals de verhoging van de benzineprijs. "Dat kan zonder grote gevolgen als je het langzaam en geleidelijk invoert. Daar zijn ze al mee begonnen", zegt Quiroz. Een ding is zeker: het wordt een extreem zwaar jaar voor Venezuela.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl