Andy Murray geeft een persconferentie
NOS Sport

Murray zou verrast zijn als hij Djokovic verslaat

Drie keer eerder stond Andy Murray in de finale van de Australian Open, maar de Brit won het grandslamtoernooi nog nooit. Twee keer hield Novak Djokovic hem van de titel. Morgen is de Serviër weer zijn tegenstander in de finale. Is drie keer scheepsrecht?

Djokovic versloeg Murray in de finales van 2011 en 2013. In 2010 won Roger Federer de titel ten koste van Murray, die lang moest wachten op zijn eerste grandslamtitel. Pas na vier verloren finales sloeg hij in 2012 zijn slag op de US Open. Een jaar later volgde Wimbledon. In beide gevallen won hij van Djokovic.

Er is geen favoriet, maar misschien heb ik mentaal gezien wel een lichte voorsprong op hem gezien onze eerdere finales hier.

Novak Djokovic

Het gat wordt kleiner

In Melbourne lukte het Murray dus nog nooit om een finale te winnen van de Serviër. In 2011 kwam hij niet eens in de buurt. Djokovic won in drie sets en Murray had in drie grandslamfinales nog geen set gewonnen.

Twee jaar later was het een gevecht, maar Djokovic won in vier sets. Na afloop verklaarde Murray, die net de US Open had gewonnen, dat hij zich - ondanks de nederlaag - eindelijk goed voelde in een grandslamfinale.

Murray hoopt op ommekeer

Murray ziet zichzelf voor de finale van morgen als underdog. "Ik heb hier nog nooit van hem gewonnen", aldus de Schot. "De laatste vier, vijf wedstrijden heb ik allemaal verloren. Voor mij zou het een ommekeer zijn als het lukt om hem te verslaan."

Djokovic pakte in 2008, 2011, 2012 en 2013 de titel in Melbourne. "Het is duidelijk dat hij zich hier ontzettend thuis voelt. Voor mij zal het daarom een zeer aangename verrassing zijn als ik zou winnen. Ik zeg niet dat het onmogelijk is. Maar ik ga er wel van uit dat het heel zwaar en lastig zal worden om Djokovic in de finale te bedwingen."

Djokovic ziet zichzelf niet als de favoriet. "Er is geen favoriet", stelt de Serviër, die de eerste speler kan worden met vijf Australian Open-titels. "Maar misschien heb ik mentaal gezien wel een lichte voorsprong op hem gezien onze eerdere finales hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl