FNV-leden, met in het midden voorzitter Heerts, demonstreren in Utrecht
NOS Nieuws

FNV roept 1 mei uit tot actiedag

De vakcentrale FNV wil van 1 mei, de Dag van de Arbeid, weer een actiedag maken. FNV-voorzitter Ton Heerts maakte dat bekend op een manifestatie in Utrecht.

Heerts zei dat de leden gevraagd hebben om de traditie van 1 mei in ere te herstellen. In veel Europese landen is 1 mei een officiële feestdag, waarop demonstraties worden gehouden.

Op NPO Radio 1 zei FNV-bestuurslid Mariëtte Patijn dat de vakcentrale één grote manifestatie voor ogen heeft op 1 mei. Omdat dat in Nederland geen vrije dag is, zullen mensen vrij moeten nemen om deel te nemen aan die landelijke actiedag, zei ze. Op 1 mei aanstaande zullen er volgens haar "zeker stakingen zijn, want zo goed loopt het niet in de cao-onderhandelingen".

Echte banen

In Utrecht liepen vandaag 1500 mensen mee in een demonstratie voor 'echte banen'. De deelnemers betoogden voor banen "met voldoende zekerheid, respect en een stabiel inkomen, en gelijk loon voor gelijk werk".

De demonstratie werd in de Jaarbeurs voortgezet. Met ingang van 1 januari zijn de bij de FNV aangesloten bonden gefuseerd tot één vakbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl