Ongeloof op het gezicht van James Troisi nadat hij Australië op 2-1 heeft gebracht in de finale van de Azië Cup

Australië wint Azië Cup

Australië heeft voor het eerst in de geschiedenis beslag gelegd op de Azië Cup. Voor 80.000 uitzinnige landgenoten in Sydney wonnen de 'Socceroos' na 120 minuten voetbal met 2-1 van Zuid-Korea.

Waar de Australische voetballers vier jaar geleden in de eindstrijd tegen Japan in de verlenging ten onder gingen, gebruikten ze nu de extra speelminuten om de beslissing tegen de Koreanen te forceren. Uiteindelijk was het na 105 minuten invaller Tomi Juric die zich op de achterlijn langs enkele Koreanen knokte en de bal voor de voeten van James Troisi, eveneens invaller, legde. De aanvaller van Zulte Waregem liep de beslissende 2-1 binnen.

Voorsprong

Zuid-Korea was vol vertrouwen aan de eindstrijd begonnen. Op weg naar de finale had de ploeg van Uli Stielike geen enkele tegentreffer geïncasseerd. Daarnaast was Australië in de laatste groepswedstrijd, toen beide landen al zeker waren van de volgende ronde, met 1-0 verslagen.

De Zuid-Koreanen kregen dan ook de beste kansen in de eerste helft. Australië, waar Tommy Oar (FC Utrecht) de hele wedstrijd op de bank moest toekijken, rook af en toe ook aan een treffer en kwam op slag van rust zelfs op voorsprong. Verdediger Trent Sainsbury van PEC Zwolle bezorgde de bal bij de 22-jarige Massimo Luongo. Met een droge knal passeerde de middenvelder van Swindon Town doelman Kim Jin-hyeon in de hoek.

Blessuretijd

Australië, dat in 2011 de finale van Japan verloor, controleerde het spel in de tweede helft en leek de beker binnen te hebben. Zuid-Korea drong naarmate het duel vorderde wel aan. Grote kansen leverde dat niet op, tot de extra tijd. Een aanval door het centrum bracht de bal bij Son Heung-min (Bayer Leverkusen), die vrij voor doelman Mat Ryan zijn hoofd koel hield en de bal in het net deponeerde.

De gelijkmaker hielp de Koreanen uiteindelijk niet om voor het eerst sinds 1960 de Azië Cup weer te winnen. Zuid-Korea verloor sinds die eindzege ook de finales in 1972, 1980 en 1988.