De fans van Rangers FC geloven nog steeds in hun club
NOS Voetbal

Celtic en Rangers tekenen voor 400ste Old Firm

Het is de meest beladen voetbalwedstrijd in Schotland. Celtic en Rangers FC staan zondag voor de 400ste keer tegenover elkaar. Dit keer is de halve finale van de Schotse League Cup het strijdtoneel. Het is de eerste Old Firm in bijna drie jaar. Celtic start als koploper van de Premier League, terwijl Rangers FC na het faillissement in 2012 probeert op het hoogste niveau terug te keren.

Celtic grote favoriet

De twee grootste clubs van Schotland speelden in 1890 voor het eerst tegen elkaar. Tot de financiële ineenstorting van Glasgow Rangers in 2012 waren de ploegen gewend elkaar jaarlijks diverse keren te ontmoeten. Rangers FC werd destijds failliet verklaard en drie divisies teruggezet. Inmiddels speelt de ploeg net onder de Schotse Premier League. Daarin staat Rangers tweede, een plaats die recht geeft op de play-offs om promotie naar het hoogste niveau.

"Je kunt de gespannen sfeer in de stad voelen", zegt de Noor Ronny Deila, manager van Celtic over het bijzondere karakter van het duel. Het wordt zijn eerste Old Firm, die trouwens wordt gespeeld in het neutrale Hampden Park. Celtic is de grote favoriet. "Deze wedstrijd kent een hoop emotie. Het betekent veel voor de mensen. Ik heb belangrijke wedstrijden gespeeld, maar dit is veel groter. Dat voel je aan alles. Het voetbal heeft dit soort wedstrijden nodig."

We hebben er bijna drie jaar op moeten wachten. De hele wereld kijkt hier naar uit. Ik neem aan dat ook de mensen op Pluto kijken.

Manager Kenny McDowall van Rangers FC

Kenny McDowall, manager van Rangers FC, verwacht een enorm spektakel. De politie neemt extra voorzorgsmaatregelen om eventueel supportersgeweld direct aan te pakken. "Het voetbal moet de grote winnaar zijn, niet eventuele randverschijnselen. Daar moeten beide ploegen voor gaan zorgen."

"We hebben er bijna drie jaar op moeten wachten", kijkt McDowall gekscherend vooruit. "De hele wereld kijkt naar ons, ik verwacht zelfs dat de mensen op Pluto ook kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl