Een demonstratie vorige week in Caracas
NOS Nieuws

Oproerpolitie Venezuela mag schieten bij demo's

In Venezuela is discussie ontstaan over de nieuwe regels voor vuurwapengebruik van de oproerpolitie bij demonstraties. Agenten mogen voortaan schieten als ze het gevoel hebben dat hun leven in gevaar is bij een demonstratie.

De politieke oppositie en mensenrechtenorganisaties noemen de nieuwe regels gevaarlijk vaag en controversieel. Zij wijzen erop dat in de grondwet staat dat er geen vuurwapens mogen worden gebruikt door de veiligheidsdiensten bij demonstraties. Overigens gebeurde dat in de praktijk wel al.

Context

De regering beschuldigt de tegenstanders van de nieuwe regels ervan die uit hun context te trekken. Volgens minister van Defensie Padrino Lopez zijn de regels afgelopen week aangepast als reactie op maandenlange gewelddadige protesten vorig jaar. Hij zegt dat bij het opstellen van de regels rekening is gehouden met "de mensenrechten, het leven en de demonstranten".

De belangrijkste oppositiepartij zegt de regels aan te kaarten bij de Verenigde Naties. Ze zouden een poging zijn van president Maduro om protesten tegen zijn beleid de kop in te drukken. Venezuela gaat gebukt onder een verergerende economische crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl