NOS Nieuws

'Laat snelwegverlichting aan bij winters weer'

'Laat snelwegverlichting aan bij winters weer'

De ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleiten er in De Telegraaf voor om de verlichting langs de snelweg vaker aan te doen bij winterweer. Rijkswaterstaat doet de lampen op sommige plekken nu 's avonds laat en 's nachts uit om geld te besparen.

Beide organisaties stellen dat de risico's worden beperkt door het niet uitschakelen van de verlichting, zeker als er sprake is van slecht zicht. "Met winterse buien is dat het geval en op die momenten verwacht je gewoon dat lampen aanstaan", zegt ANWB-woordvoerder Ad Vonk in de krant.

KNMI

Ook de Verkeersinformatiedienst (VID) sluit zich hierbij aan. Als automobilisten verplicht worden om goed licht te voeren bij donker of slecht weer, mag dat ook van wegbeheerder Rijkswaterstaat verwacht worden, vindt de VID. Volgens Patrick Potgraven van de organisatie gebeuren er meer ongevallen in het donker als het weer slecht is.

Volgens wegbeheerder Rijkswaterstaat zijn weersomstandigheden geen criterium bij de afweging om de verlichting langs de snelweg aan te doen. Alleen bij calamiteiten, zoals een ongeval gebeurt dat, zegt een woordvoerder in De Telegraaf.

Het KNMI waarschuwde gisteravond voor gladheid vannacht en morgenochtend. Rijkswaterstaat heeft vannacht op veel plekken opnieuw strooiwagens erop uit gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl