NOS Sport

'Goud van Caen' achtervolgt topruiters

  • ANP
    Charlotte Dujardin in actie tijdens Jumping Amsterdam
  • ANP
    Jeroen Dubbeldam is een van de publiekstrekkers in Amsterdam

“Dames en heren, de wereldkampioen!”, schalt het door de boxen in de Amsterdamse RAI. Het affiche mag er wezen. Jumping Amsterdam ontvangt twee ruiters die een half jaar geleden bij de Wereldruiterspelen nog individueel goud pakten. Charlotte Dujardin bij dressuur en Jeroen Dubbeldam bij het springen.

'Het goud van Caen' achtervolgt het tweetal sindsdien, ook in Amsterdam. Met name Dubbeldam heeft het er druk mee. “Een paar interviews, mensen die je aanschieten voor een handtekening, een foto of een praatje. Neem daarbij de sport, want je wilt voor eigen publiek niet afgaan. Dan ben je blij als je op zondagavond weer naar huis mag”, vertelt de springruiter uit Weerselo.

Met jetlag in de RAI

Ook Dujardin staat gewillig handtekeningen uit te delen aan kinderen, na afloop van de Grand Prix die de Britse met grote overmacht wint. Een prestatie van formaat.

De Britse keerde zaterdag pas terug uit Nieuw Zeeland, waar ze drie weken verbleef zonder haar succespaard Valegro. Ondanks de jetlag en het gebrek aan trainingen kwam Dujardin in de RAI met haar score van 86,14% zelfs in de buurt van het wereldrecord.

Ze denkt net als Dubbeldam nog altijd graag terug aan het WK-goud van 2014. “Na de Olympische Spelen dacht ik dat beter niet kon. Maar toen won ik het EK, en vervolgens het WK. Daar ben ik heel erg blij mee.”

Haar hegemonie leidt tot torenhoge verwachtingen. Maar daar kan Dujardin goed mee omgaan. “Ik denk er niet aan. Ik ga de ring in en doe wat ik moet doen. Het gaat erom dat ik plezier heb. Dat betaalt zich uit.”

Dubbeldam ontlast Zenith

Waar Dujardin de draad met Valegro meteen weer oppikt, pakt Dubbeldam het met zijn ‘gouden’ Zenith wat anders aan. De springruiter focust zich deze winter niet op de World Cups, maar doet mee aan een aantal derde- en vierderangs-wedstrijden.

Zo wil hij Zenith wat ontlasten. “Vorig jaar liep hij voor het eerst op topniveau. Dan is het niet fair om op dat niveau de hele winter door te laten gaan. Liever doe ik nu een stapje terug om er in de zomer weer te staan.”

In augustus hoopt Dubbeldam met Zenith een nieuw succes te beleven tijdens het EK in het walhalla van de paardensport, Aken. Ook daar zal Dujardin zich laten zien, net als bij een ander hoofddoel voor haar dit seizoen: de wereldbekerfinale in Las Vegas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl