Eugene de Kock bij een zitting van de Waarheidscommissie in 1998
NOS Nieuws

Verzoenende reacties op vrijlating De Kock

Nabestaanden van de slachtoffers van de Zuid-Afrikaanse kolonel De Kock hebben overwegend positief gereageerd op zijn voorlopige vrijlating. De Kock (66) zat ruim twintig jaar gevangen voor meer dan honderd misdrijven die hij pleegde tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Parlementariër Eddie Makue werkte in 1988 voor de Zuid-Afrikaanse Kerkenraad toen De Kock een bomaanslag pleegde op het hoofdkwartier. Negentien collega's raakten gewond.

Hij legt zich neer bij de vrijlating, maar dat betekent niet dat hij die toejuicht, vertelt hij aan persbureau AP. "Ik heb gemengde gevoelens, wat we als Zuid-Afrikanen overigens wel gewend zijn. We hebben gezien wat voor enorme schade hij heeft aangericht en we vinden het moeilijk dat hij er nu mee wegkomt."

Verzoening

De weduwe van een man die door De Kock werd vermoord, zegt tegen de BBC dat ze het besluit wel begrijpt. "Ik denk dat we hiermee een hoofdstuk kunnen sluiten. We zijn van ver gekomen en ik denk dat zijn vrijlating zal helpen bij het verzoeningsproces."

Ook aartsbisschop Desmond Tutu, die voorzitter was van de Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie die het apartheidsregime in het land onderzocht, verwelkomt het besluit. Volgens hem is het een manier voor Zuid-Afrikanen om de herinneringen aan de apartheid achter zich te laten.

"Wij mensen hebben de unieke eigenschappen om te kunnen verzoenen, te vergeven, verder te gaan en opnieuw van iemand te houden", zei Tutu. "Velen zullen De Kock niet met open armen ontvangen in de samenleving, maar dat we hem laten terugkeren, is onze gezamenlijke verdienste, als volk en als land."

Kolonel De Kock komt voorwaardelijk vrij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl