Nigeriaanse militairen met op Boko Haram buitgemaakte artillerie
NOS Nieuws

Tsjaad bombardeert Boko Haram in Nigeria

Tsjaad heeft met een gecombineerde actie van de land- en luchtmacht extremisten van Boko Haram verdreven uit de stad Maiduguri, net over de grens in Nigeria. Het is de eerste keer dat buitenlandse militairen op Nigeriaans grondgebied in actie komen tegen de terroristische beweging.

Getuigen zeggen dat een Tsjadisch gevechtsvliegtuig verscheidene bommen heeft afgeworpen op stellingen van Boko Haram. Vluchtende strijders van Boko Haram werden vanuit de lucht bestookt en door grondtroepen van Tsjaad opgevangen.

Het Nigeriaanse ministerie van Defensie zegt dat het Tsjadische toestel begeleid werd door Nigeriaanse jagers, maar voor dat bericht is geen onafhankelijke bevestiging.

Troepenmacht

Nigeria krijgt van meer landen steun aangeboden in de strijd tegen Boko Haram. De Afrikaanse Unie wil een troepenmacht van 7500 man op de been brengen om de beweging te bestrijden.

De Amerikaanse regering heeft bij monde van onderminister van Buitenlandse Zaken Thomas-Greenfield technische ondersteuning aangeboden. De Amerikanen willen de leden van de Afrikaanse troepenmacht ook opleiden.

Ontvoerde meisjes

De troepenmacht krijgt ook het mandaat om de tweehonderd ontvoerde Nigeriaanse meisjes op te sporen. Die werden vorig jaar uit de stad Chibok in het noordoosten van Nigeria ontvoerd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon was te gast op de top van de Afrikaanse Unie in Addis Ababa. Hij zei dat de wereld de ontvoering van de meisjes in april uit Chibok nooit mag vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl