Serena Williams heeft Maria Sjarapova verslagen in de halve finales van de Australian Open 2005
NOS Sport

Williams heeft Sjarapova al tien jaar in haar greep

De finale van het vrouwentoernooi bij de Australian Open gaat tussen twee oudgedienden: Serena Williams en Maria Sjarapova. Een confrontatie met een lange historie, die tien jaar terug een dramatische wending nam.

Het is 27 januari 2005. Een klamme donderdag in Melbourne. Twee speelsters betreden de Rod Laver Arena voor de halve finale van de Australian Open. De een op jacht naar weer een titel, de ander is uit op wraak.

Maria Sjarapova heeft de trofeeën van Wimbledon en de WTA Finals op zak en wil meer. Serena Williams is tot op het bot gemotiveerd, omdat ze die twee finales verloor van Sjarapova.

2005: Williams geeft Sjarapova mokerslag

Drie matchpoints

Sjarapova is pas 17 jaar oud, al Wimbledon-kampioene en lijkt het vrouwentennis te gaan domineren. Ze weet dan nog niet dat Williams haar die dag een mokerslag zal uitdelen die tot op de dag van vandaag doordreunt.

Lang is er geen vuiltje aan de lucht voor de Russin. Ze heeft de winst meermaals voor het grijpen. Op 5-4 in de tweede set verzuimt ze echter de wedstrijd uit te serveren en in de derde set laat ze drie matchpoints onbenut.

De 23-jarige Williams wint uiteindelijk met 8-6 in de derde set en pakt haar zevende grandslamtitel. Inmiddels staat de Amerikaanse op achttien trofeeën.

De finale van 2005 in Melbourne blijkt van cruciale betekenis voor haar rivaliteit met Sjarapova. De Amerikaanse knakt welhaast letterlijk het zelfvertrouwen van de Russin. Sjarapova verliest hun veertien daaropvolgende ontmoetingen allemaal.

Deel negentien

Vandaag, tien jaar later, doet Sjarapova in Melbourne een nieuwe poging de hegemonie van Williams in hun onderlinge duels (16-2) te doorbreken. Beide speelsters laten weten weinig meer te herinneren van hun epische strijd in 2005.

"Niet veel meer, nee", zegt Sjarapova. "Het was psychisch gezien een hele zware beproeving. Een pijnlijke nederlaag, omdat ik zoveel kansen had gemist."

"Het enige wat ik nog echt goed weet is mijn winner op matchpoint", vertelt Williams. "Ik ging er echt voor. Ik sloeg en liep meteen naar het net, omdat ik wist dat de bal niet meer terug zou komen. Later keek ik de beelden nog eens terug. 'Wow', dacht ik toen. Het was te gek."

Stöve blijft Williams en Sjarapova voor

Williams (33) en Sjarapova (27) zijn samen 60 jaar oud. Slechts één keer eerder was er een grandslamfinale die 'ouder' was. In 1977 was Betty Stöve 32 toen ze de Wimbledon-finale verloor van de 31-jarige Virginia Wade.

De halve finale tussen Serena Williams en Maria Sjarapova is zaterdag vanaf 9.30 uur live te volgen op NPO1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl