Demonstranten tegen de stokslagen voor blogger Raif Badawi protesteerden vorige week bij de Saudische ambassade in Londen
NOS Nieuws

Stokslagen voor Saudische blogger weer uitgesteld

Saudi-Arabië heeft de bestraffing van blogger Raif Badawi met een tweede serie stokslagen uitgesteld. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de zaak van de blogger zeer nauw volgt. Waarom de bestraffing opnieuw is uitgesteld, weet Amnesty niet.

Badawi werd vorig jaar tot een gevangenisstraf van 10 jaar, duizend stokslagen en een boete van 190.000 euro veroordeeld, omdat hij op internet voor de islam belangrijke personen zou hebben beledigd.

De eerste serie kreeg hij op 9 januari toegediend op een plein in Djedda. De tweede serie zou een week later volgen, maar de autoriteiten verleenden uitstel, omdat een arts zou hebben vastgesteld dat hij nog niet hersteld was van de eerste serie.

Op 22 januari later ging de bestraffing om dezelfde reden opnieuw niet door. Of het uitstel van vandaag iets te maken heeft met doorverwijzing van de zaak naar het Saudische hooggerechtshof is niet bekend.

Internationale aandacht

De internationale aandacht doet het imago van Saudi-Arabië geen goed. Dat bleek afgelopen weekeind bij de condoleancebezoeken van staatshoofden en regeringsleiders na de dood van koning Abdullah.

Onder meer in Nederland werd de vraag gesteld of een koning van een land dat zijn burgers zo bestraft wel geëerd moest worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl