Het monument in Urk ter herinnering aan vissers uit het dorp die op zee zijn verdronken
NOS Nieuws

'Veel Urker families hebben zoiets meegemaakt'

In Het Kanaal is een grote zoekactie bezig naar de vermiste viskotter Z 85 'Morgenster'. Niet alleen de kustwacht zoekt het schip en zijn opvarenden, maar ook een deel van de Urker vissersvloot is in het gebied op zoek. "Het is voor de familie heel belangrijk dat de lichamen gevonden worden," zegt Geert Meun van de Vereniging Visserijbelangen Urk.

Hij legt uit hoe de zoektocht verloopt naar het Urker schip, dat onder Belgische vlag vaart. "We hebben hier een calamiteitenteam, met vertegenwoordigers van de visserijsector, de gemeente en reddingsmaatschappijen. Toen we woensdagmiddag hoorden dat er iets mis was, kwamen we meteen bij elkaar."

"We zochten contact met de vissers die in de omgeving zijn waar het schip voor het laatst gesignaleerd is. Die zijn in het gebied gaan zoeken."

'We blijven zoeken'

De zoektocht werd eerst gecoördineerd door de Engelse kustwacht. Inmiddels is het zoekgebied verplaatst naar de Franse wateren, na de vondst van de lichamen van twee van de vier opvarenden en van een reddingsvlot, een reddingsvest en vismanden van de Z 85. De 'Morgenster' had vier personen aan boord: een 45-jarige Urker en een 64-jarige Belg zijn gevonden, een 29-jarige Urker en een 48-jarige Portugees worden nog altijd vermist.

  • Marinetraffic.com
    De Urker schepen die zoeken naar de Z85
  • De kotter op een archieffoto in de haven van IJmuiden

Vanochtend is er door acht Urker schepen gezocht. In de haven van Boulogne liggen nog meer Urker kotters, maar die blijven vanwege het slechte weer in de haven.

Slecht weer

Woensdag, toen het schip vermist raakte, was het weer ook slecht. Tijdens het laatste contact dat de Z 85 had met collega's, zei de schipper dat hij gezien het slechte weer wilde stoppen met vissen. Daarna kregen zijn collega's geen contact meer met de bemanning en verdween het schip van de radar.

De eerste twee etmalen leidden de autoriteiten de zoektocht. Zij zijn vanmiddag gestopt, maar de vissers gaan door. "We blijven zoeken, zeker zolang het scheepswrak niet gevonden is," zegt Meun. "Het is heel ingrijpend voor het dorp. Veel families hebben zoiets meegemaakt, en iedereen begrijpt hoe belangrijk het is voor de families om de lichamen terug te krijgen."

Lange kabel

Het zoeken in Het Kanaal is moeilijk, zegt Meun. "De bodem is heel erg ongelijkmatig en er liggen veel scheepswrakken. De kotters zochten gisteren door met een lange kabel over de grond te slepen in de hoop dat ze het wrak zo vinden. Dat leverde veel problemen op; de kabel liep vast, maar dan bleek uit sonarbeelden dat de kabel vastzat achter zandduinen of grote stenen. Het beste werkt het om met sonar te zoeken, maar niet alle vissersschepen hebben sonarapparatuur."

De laatste Urker scheepsramp was in 1995. Toen kwamen drie Urker opvarenden van de UK 114 om het leven. Maar ook als er bemanningsleden overboord slaan, komt de vloot in actie. Soms leidt dat tot veel schade aan de visnetten, doordat ze over de grond slepen om het wrak en de lichamen te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl