De zwemfinales tijdens de Olympische Spelen in Rio zijn 's avonds laat
NOS Sport

Zwemfinales Rio 2016 worden nachtwerk

De zwemfinales tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 zijn 's avonds laat. Tussen 22.00 en 01.00 uur plaatselijke tijd. Op dat tijdstip is het 'prime time' - 20.00 uur - in de Verenigde Staten. Verschillende nationale zwembonden hebben zich tevergeefs verzet tegen het late tijdstip.

Technisch directeur van de zwembond Joop Alberda heeft samen met Jacco Verhaeren, de bondscoach van Australië, nog geprobeerd druk uit te oefenen om de tijden te herzien, maar legt zich nu bij de beslissing neer. "Wij zijn goed als het doek opengaat. We hebben anderhalf jaar de tijd om ons voor te bereiden op deze tijden. Als we dat niet kunnen."

Gekozen voor het geld

De Amerikaanse televisiezender NBC heeft de uitzendrechten van het zwemmen in handen en had verzocht om de finales op 'prime time' (het meest gunstige tijdstip voor televisie, red) te mogen uitzenden. Daar heeft het olympisch comité nu gehoor aan gegeven.

Volgens Alberda is gekozen voor het geld: "Laten we wel wezen, een deel van de Spelen wordt betaald uit tv-gelden. We moeten ons professioneel opstellen. Beachvolleybal is ook 's nachts."

De Nederlandse tv-kijker zal tot diep in de nacht moeten opblijven, wil hij alle finales live zien. In Nederland zullen de zwemfinales tussen 01.00 en 04.00 uur te zien zijn.

"Voor elk probleem is een oplossing"

De zwembond zoekt nog naar oplossingen om het voor de zwemmers iets minder vervelend te maken. Zo kijkt Alberda of het vervoer terug naar het olympisch dorp goed geregeld kan worden: "Het kan zijn dat je laat klaar bent met een finale en dat je dan nog naar de dopingcontrole moet. Vervolgens moet je dan nog naar het atletendorp. We kunnen misschien iets aan het transport doen."

"We zullen er met ons trainingskamp in Rio rekening mee gaan houden door van 21.00 tot 23.00 uur te gaan trainen bijvoorbeeld. Ook ons eetschema zal worden aangepast aan de tijdstippen. Voor elk probleem is een oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl