Eugene de Kock voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie in 1999
NOS Nieuws

Eugene de Kock voorwaardelijk vrij in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika komt Eugene de Kock voorwaardelijk vrij, heeft minister van Justitie Masutha bekendgemaakt. De Kock was de leider van een doodseskader dat in de jaren 80 en 90 verantwoordelijk was voor het vermoorden en martelen van zwarte activisten in Zuid-Afrika.

De Kock werd gearresteerd in 1994, het jaar dat Nelson Mandela aan de macht kwam. Twee jaar later werd De Kock veroordeeld tot een gevangenisstraf van 212 jaar wegens moord, poging tot moord, ontvoering en fraude.

Minister Masutha verklaarde vanochtend dat De Kock voorwaardelijk in vrijheid wordt gesteld in het licht van de nationale verzoening. Ook speelde mee dat De Kock berouw heeft getoond en de autoriteiten heeft geholpen bij het terugvinden van lichamen van slachtoffers.

Datum vrijlating onbekend

De vrijlating van De Kock zal veel vragen oproepen in het land, beseft Masutha. Zowel zwarte als blanke Zuid-Afrikanen vinden dat De Kock wegens zijn misdaden de gevangenis nooit mag verlaten. De minister zei dat de datum van de vrijlating van de 66-jarige De Kock geheim wordt gehouden.

Kolonel De Kock leidde van 1985 tot 1994 een speciale anti-terreureenheid. Wegens zijn wreedheid kreeg hij de bijnaam 'Prime Evil', het vleesgeworden kwaad.

Aankondiging voorwaardelijke vrijlating

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl