Eerder pleegden militanten een aanslag op een bus met militairen in Sinaï
NOS Nieuws

IS-afdeling eist bloedige aanslagen Sinaï op

Een Egyptische militante groep die verwant is aan Islamitische Staat, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de reeks bloedige aanslagen in Sinaï van gisteren.

Bij gelijktijdige aanvallen op drie plaatsen op het schiereiland kwamen zeker 26 Egyptische officieren om het leven en raakten zestig mensen gewond.

Terwijl een militaire basis werd bestookt met mortieren en een autobom buiten de poort ontplofte, werden elders in Sinaï een tiental controleposten, een hotel en overheidsgebouwen aangevallen.

De aanslagen vonden plaats in de provinciehoofdstad al-Arish, de nabije plaats Sheik Zuwayid en de grensstad Rafah.

Moslimbroederschap

Het leger zei direct dat de verboden Moslimbroederschap van de afgezette president Morsi achter de strak gecoördineerde aanslagen zat.

Voorafgaand aan de operaties postte een Egyptische IS-afdeling foto's op Twitter van zwaarbewapende gemaskerde strijders met een IS-vlag. Na afloop eiste de groep op Twitter de verantwoordelijkheid op, en liet verder blijken dat er ook twee zelfmoordterroristen bij de aanvallen waren betrokken.

Dezelfde groepering, die zich toen onder al-Qaida schaarde, pleegde in de afgelopen jaren ook al aanslagen op het Egyptische leger. Maar vorig jaar bekeerden de militanten zich tot Islamitische Staat.

De Egyptische president Sisi, die moslimfundamentalisme in zijn land hard aanpakt, is vroegtijdig teruggekeerd uit Ethiopië vanwege de aanslagen in Sinaï. Hij bezocht daar een top van de Afrikaanse Unie.

Noodtoestand

In Sinaï is sinds oktober vorig jaar de noodtoestand van kracht. Toen doodden militanten 31 militairen bij een aanval op een controlepost.

In het arme noorden van de provincie is het al lange tijd onrustig.

Lichamen van slachtoffers naar Caïro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl