De Griekse premier Tsipras steekt zijn hand uit naar eurogroepvoorzitter Dijsselbloem
NOS NieuwsAangepast

Nog geen conclusies na gesprek Dijsselbloem met Tsipras

Minister Dijsselbloem heeft vandaag Alexis Tsipras ontmoet. Dijsselbloem bracht als voorzitter van de eurogroep een kennismakingsbezoek aan de nieuwe Griekse premier.

De Griekse premier wil af van de zware Europese bezuinigingen, maar Dijsselbloem wil dat Griekenland zich aan de afspraken houdt. De Grieken hebben al wel gezegd dat ze geen breuk willen met de Europese partners.

Tijdens het bezoek heeft Dijsselbloem duidelijk gemaakt dat hij bereid is om naar de nieuwe regering te luisteren, maar heeft hij de premier ook uitgelegd dat er voorwaarden zitten aan de afspraken tussen de eurogroep en Griekenland.

Samenwerken

"We willen beiden dat Griekenland weer economisch onafhankelijk wordt", vertelde de voorzitter van de eurogroep vrijdagmiddag tijdens een persconferentie. Als het aan Dijsselbloem ligt betekent dat wel dat de Grieken samen moeten blijven werken met Europa. "Eenzijdig stappen ondernemen of afspraken negeren is niet een manier om verder te komen", zei Dijsselbloem.

Het is nu wachten op de positie die de nieuwe regering inneemt, voordat er conclusies worden getrokken of besluiten worden gemaakt, liet Dijsselbloem nog weten. De komende weken zal er nog verder worden gepraat over het economische programma waarin Griekenland zit.

"De nieuwe regering wil geen breuk met de Europese partners, maar uiteindelijk willen ze wel onderhandelen", zei correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Keessen is het vandaag bij gesprekken gebleven en is er nog niet onderhandeld tussen Tsipras en Dijsselbloem.

'We hebben nog geen conclusies getrokken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl