NOS Nieuws

'Toen dachten we: weg hier!'

NOS-medewerkers verlaten het gebouw

NOS-presentator Herman van der Zandt stond klaar om het Achtuurjournaal te presenteren, toen een gewapende man de redactievloer opkwam. De man eiste zendtijd. "We hadden net gerepeteerd", zegt Van der Zandt. "We konden via een scherm meekijken wat er gebeurde."

Verslaggever Martijn Bink, die in een andere ruimte klaar stond voor het eerste onderwerp, zag de gewapende man op zich afkomen. "Ik dacht even, hij is een collega van de portier, maar die overhandigde ons een briefje waarop stond dat deze gewapende man zendtijd eiste. Toen hebben we tegen hem gezegd dat hij op de verkeerde plek was en beter naar een studio kon gaan, de kleine waarvan we wisten dat hij leegstond."

Een regisseur begeleidde de man met de portier naar de studio. "De geluidsman heeft zelfs nog een microfoon in de studio gezet om het extra echt te laten lijken. En toen hebben we ze alleen gelaten."

De technicus had ook nog de helderheid van geest om een opname te starten, zodat werd vastgelegd wat binnen gebeurde. "Dat hebben we allemaal kunnen zien."

'Hij stond ons aan te kijken met een revolver in zijn hand'

Bink was bang dat er misschien nog meer mensen met wapens rondliepen in het gebouw. "Het voelt alsof je in een slechte film terecht bent gekomen. Ik zag een wapen en dacht terug aan wat er in Parijs is gebeurd.”

De man hield het wapen naar beneden terwijl hij bij Bink en een portier van de NOS stond. “Er is boven geen moment iemand onder schot gehouden. Ik denk beneden wel, want anders zou de portier niet met hem naar boven zijn gekomen. Het gebouw is hier heel goed beveiligd.”

Martijn Bink vertelt hoe de gewapende man de redactie binnendrong

Bink had contact met de collega’s in Den Haag en heeft meteen gezegd dat ze 112 moesten bellen. Daarna heeft hij samen met nog iemand alle collega’s naar buiten geloodst. “Eerst dachten mensen het is een grapje, maar al snel werd duidelijk dat het serieus was.” Iedereen was snel buiten, maar Bink ging terug naar boven om met zijn telefoon opnames te maken.

“Ik zag dat de politie binnenkwam en ben meegelopen. Ook heb ik even gekeken of er nog mensen op de redactie waren. Er bleek nog iemand geconcentreerd in een radiocel te werken.

De man gaf zich snel over toen de politie eenmaal ter plekke was. “Het leek erop alsof hij ervan uitging dat dit zou gaan gebeuren. Hij heeft niet met een wapen gezwaaid en is gaan liggen en heeft zich overgegeven.”

Arrestatie in Studio

De gewapende man kwam heel kalm op de verslaggever over. “Toen hij geboeid naar buiten kwam heb ik hem nog een paar vragen gesteld. Of hij door een organisatie was gestuurd, of hij terroristische motieven had, hij zei van niet. Ook wilde hij geen mensen verwonden of doden.” Tarik Z. zei dat hij van een hackerscollectief was.

De tientallen NOS-medewerkers zijn opgevangen in enkele gebouwen en een café op het Mediapark. Zij werden binnen vijf minuten naar buiten geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl