Deze melding was op TV te zien
NOS Nieuws

'Iedereen is enorm geschrokken'

De gijzeling in de studio treft ook andere zenders van de Publieke Omroep, zegt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. ”Behalve de NOS en de nieuwsredactie zitten ook alle technische faciliteiten voor de uitzendingen van NPO 1, 2 en 3 in dit gebouw. Die mensen kunnen nu daar niet in, dus dit treft al die tv-zenders en de radiozenders.”

Het lukt collega’s op de Haagse redactie met enkele noodgrepen rond 21.00 uur een uitzending te maken, maar het is nog onduidelijk wanneer de reguliere programmering kan worden hervat. Gelauff: “De politie kamt het gebouw nog uit, ik weet niet hoelang dat duurt. We moeten afwachten.”

NOS-medewerkers worden nog steeds op zo’n 100 meter afstand van het NOS-gebouw gehouden. “We zijn in afwachting van wat kan en wat niet kan”, zegt Gelauff. “We staan te bibberen van de kou, maar RTL-collega’s schenken koffie.”

NOS-directeur Jan de Jong heeft ook nog maar weinig informatie gekregen van de politie. “Het is ook niet de prioriteit om mij te informeren, maar om eerst het gebouw veilig te stellen. De route die meneer heeft gelopen wordt nagegaan, om te kijken of hij niet ergens een pakketje heeft achtergelaten. Etage voor etage en kamer voor kamer wordt bekeken.

Bij De Jong overheerst de opluchting. “Iedereen is enorm geschrokken, want gelijk gaan je gedachten uit naar wat er is gebeurd op de redactie van Charlie Hebdo. Ik ben blij dat de portier heeft gedaan wat hij heeft gedaan, ik ben blij dat de mensen op de redactie heel snel 112 hebben gebeld en ik ben nog blijer dat de politie de man heel snel heeft kunnen overmeesteren.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl