Stan Wawrinka en Novak Djokovic: wederzijds respect
NOS Sport

Wawrinka-Djokovic: pak de popcorn er maar bij

Roger Federer is al weer een week druk met luiers, billendoekjes en fopspenen en Rafael Nadal zit inmiddels thuis zijn jetlag te verwerken. Toch hoeven de tennisfans in Melbourne niet te treuren. Want in de halve finale van morgen staan Novak Djokovic en Stan Wawrinka tegenover elkaar. En een ding is zeker: dan ga je als toeschouwer bepaald niet teleurgesteld naar huis.

Eigenlijk was het alleen toen de twee voor het eerst tegenover elkaar stonden in Melbourne niet spannend. Een jonge Djokovic en Wawrinka stonden in 2005 in het kwalificatie toernooi tegenover elkaar: toen werd het 6-3 6-1 voor de Serviër. De laatste twee jaar was het een stuk spannender. In 2013 stonden de twee tegenover elkaar in de vierde ronde. Djokovic won. Na vijf slopende sets, met 12-10.

Stan Wawrinka: ik voel geen druk om mijn titel te verdedigen.
2013: Djokovic verslaat Stan Wawrinka in vijf sets

Vorig jaar haalde de Zwitser zijn revanche. Toen was hij de beste in vijf sets. Wawrinka knalde daarna door naar de finale en zijn eerste grandslamwinst. De partij tegen Djokovic was een sleutelpartij, zo gaf hij aan. "Die wedstrijd tegen Novak veranderde vorig jaar alles. Het gaf me extra vertrouwen. Ik stond in de halve finales. En na dat duel dacht ik: ik kan een grand slam winnen." De wedstrijden tussen de twee staan garant voor sublieme backhands en slopende rally's. En daarmee voor de liefhebber een lust voor het oog.

Wawrinka - Djokovic kwartfinale 2014

Djokovic keek na zijn gewonnen kwartfinale al vooruit naar het derde duel op een rij met zijn generatiegenoot. De partij van vorig jaar heeft hij nooit meer terug gezien. "Nee, misschien moet ik dat nog even doen. Al zal ik het matchpoint maar laten zitten, haha." Al wilde hij er ook niet te lang meer bij stil staan. "We staan nu in de halve finale van een grand slam. Het verleden is vergeten. Dit is de tijd om te laten zien wat je op dit moment kan", aldus de Serviër. Hij kijkt wel uit naar het aankomende duel. "Ik ben klaar voor het gevecht. We stijgen in dit soort duels vaak boven elkaar uit. We gaan tot de limiet, qua tennis, maar ook qua fysiek."

Dit is het moment om te laten zien wat je kan.

Novak Djokovic

Ook Wawrinka kijkt vol vertrouwen uit naar het derde duel met zijn rivaal. "Ik denk dat ik beter speel dan vorig jaar. Ik heb meer vertrouwen in mijn spel en in mezelf. Ik heb het al eerder gezegd. Ik voel geen extra druk. Ik kom hier niet om mijn titel te verdedigen. Ik wil opnieuw een grandslam winnen. Dat is wel een verschil."

Becker belangrijk

Sleutel in de partij van morgen zal zijn of Wawrinka een antwoord vindt op de vraag: hoe breek ik door de service van Djokovic. De Servier werd dit jaar nog maar een keer gebroken. Volgens Djokovic komt dat mede door de adviezen van coach Boris Becker. "We werken nu ongeveer een jaar samen. Mijn service was een aandachtspunt. Hij is misschien niet supersnel. Maar als ik voor de juiste hoek kies, met de juiste accuraatheid, verdien ik toch veel vrije punten. Ook op het mentale vlak heb ik veel aan hem. Boris is meervoudig grandslamwinnaar. We hebben het ook veel over hoe je dit soort belangrijke wedstrijden wint. We moesten even aan elkaar wennen. Dat is logisch. Maar nu weten we precies wat we aan elkaar hebben."

De halve finale tussen Djokovic en Wawrinka is morgen vanaf 9.30 uur live te volgen op NPO1 en NOS.nl.

Boris Becker: belangrijk onderdeel van 'Team Djokovic'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl