Iraakse politiemensen
NOS Nieuws

OM wil DNA van dode jihadisten achterhalen

Het Openbaar Ministerie wil DNA-materiaal van gedode Nederlandse jihadgangers naar Nederland halen. In verband met lopende onderzoeken naar jihadisten wil het OM met zekerheid kunnen vaststellen welke strijders om het leven zijn gekomen in Irak en Syrië.

Met het DNA-materiaal wil het OM ook onzekerheid wegnemen bij familieleden. Berichten over gesneuvelde jihadisten komen nu vaak van medestrijders uit het oorlogsgebied en zijn niet altijd betrouwbaar.

Het OM vermoedt dat veel doodverklaringen niet kloppen. Ze zouden hun eigen dood in scène zetten, om op die manier eenvoudiger te kunnen terugkeren naar hun land. In Engeland dook recent een Britse jihadist op die op sociale media was doodverklaard.

Samenwerken

Om DNA-materiaal naar Nederland te kunnen halen, wil het OM nauw gaan samenwerken met de autoriteiten in Irak. Het verzamelen van materiaal in Syrië zal lastiger worden, omdat het OM niet samenwerkt met de Syrische autoriteiten zolang president Assad er aan de macht is.

"Het is nog niet bekend hoe we DNA-materiaal uit Syrië kunnen halen. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden", zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket tegen de NOS.

Eén identificatie

In één geval leidde de nieuwe werkwijze al tot identificatie van een Nederlands slachtoffer. De Iraakse politie stelde DNA-materiaal veilig van een 19-jarige jihadist uit Maastricht, die een zelfmoordaanslag had gepleegd bij een politiebureau in de hoofdstad Bagdad.

De man kon vervolgens in Nederland worden geïdentificeerd aan de hand van DNA van familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl