Een stadion in aanbouw in Moskou voor het WK van 2018
NOS Voetbal

Rusland verlaagt budget WK 2018

Rusland heeft het budget voor de WK 2018 noodgedwongen teruggeschroefd, zo heeft minister van Sport Vitaly Moetko bekendgemaakt.

"Net als op de overige departementen hebben wij te maken met een bezuiniging van 10% op onze programma's", aldus Moetko. Een concreet gevolg is dat in twee van de stadions het aantal zitplaatsen tot 35.000 wordt beperkt, waar de FIFA een minimaal van 45.000 stoeltjes voorschrijft. De wereldvoetbalbond is akkoord gegaan met die aanpassing.

De kosten voor het WK worden geraamd op 30 miljard euro, ongeveer tweemaal zoveel als het WK in Brazilië vorig jaar. Die schatting is overigens veel hoger dan de officiële Russische lezing. Moetko raamde de kosten in mei 2014 op 172,6 miljard roebel. Dat was destijds ruim 16 miljard euro, maar bij de huidige wisselkoers nog 'slechts' 8 miljard euro.

Nieuw geld

Die zwakke roebel en de lage olieprijs hebben grote gaten in de Russische begroting geslagen. Bovendien kunnen banken door de westerse sancties en de toestand in Oekraïne moeilijker aan nieuw geld komen.

Moetko verzekerde dat er verder niet op de infrastructuur wordt beknibbeld. Wel zal er minder geld gaan naar bonussen en subsidies voor het organisatiecomité, zal er minder worden gespendeerd aan bijvoorbeeld de lotingsceremonie en wordt er bezuinigd op overige uitgaven.

Het WK wordt gespeeld in twaalf stadions in elf steden. In de hoofdstad Moskou wordt in twee stadions gevoetbald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl