De miljardensteun in de kredietcrisis heeft de staat geld opgeleverd.
NOS Nieuws

Staat maakt winst op steun aan banken

De miljardensteun aan banken en verzekeraars na de kredietcrisis in 2008 heeft de overheid tot nu toe geen geld gekost, maar juist opgeleverd. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer.

Het kabinet Balkenende IV besloot tijdens de kredietcrisis tot miljardensteun aan ING en Aegon, nam noodgedwongen Fortis/ABN Amro over en nationaliseerde later SNS Reaal.

Kapitaalinjectie

ING, Aegon en SNS Reaal kregen 13,75 miljard euro aan steun in de vorm van een kapitaalinjectie. Dat geld is inmiddels terugbetaald. De Staat kreeg daarvoor 4,6 miljard euro aan rente en vergoedingen.

Ook de Amerikaanse rommelhypotheken van ING die minister Bos noodgedwongen opkocht, zijn uiteindelijk met 1,4 miljard euro winst verkocht.

35 miljard

De ruim 82 miljard euro die destijds in de financiële sector is gestopt, is volgens de Rekenkamer inmiddels teruggebracht tot 35 miljard. En van de bijna 80 miljard euro aan garanties aan banken en verzekeraars is nu nog 4,2 miljard over.

Hoeveel er straks bij verkoop nog terugkomt van het aankoopbedrag van ABN AMRO en SNS Reaal is de vraag. Verwacht wordt dat daarop verlies wordt geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl