De Jordaanse piloot werd vorige maand gegijzeld door IS
NOS Nieuws

'Wachten op nieuws van IS'

Er is nog steeds geen nieuws over de onderhandelingen tussen Jordanië en Islamitische Staat. Dat zegt correspondent Sander van Hoorn, die de ontwikkelingen vanuit het Midden-Oosten volgt.

"De zon is hier inmiddels onder en Jordanië heeft de terroriste nog altijd niet vrijgelaten", zegt Van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal. "Tegelijkertijd heeft IS nog geen teken van leven gegeven van de Jordaanse piloot. Ik ben bang dat de onderhandelingen zijn vastgelopen."

Schietstoel

IS en Jordanië onderhandelden de afgelopen dagen over het vrijlaten van gevangenen. IS stelde als eis dat de Iraakse veroordeelde terroriste Sajida al-Rishawi voor zonsondergang (15.30 Nederlandse tijd) zou worden vrijgelaten.

Jordanië wil daaraan meewerken, maar dan wil het land eerst een teken van leven van de gevechtspiloot Muath al-Kaseasbeh. Die werd in december gevangengenomen door IS toen hij met een schietstoel uit zijn vliegtuig was gesprongen.

Volgens Sander van Hoorn zijn er sinds zonsondergang geen nieuwe ontwikkelingen in de zaak. "We wachten nu dus eigenlijk op een nieuwe onthoofdingsvideo van IS. Of Jordanië moet nu toch nog ineens melden dat er een teken van leven van de piloot is gegeven."

Tokio is toeschouwer

IS houdt ook nog steeds een Japanse journalist vast. Japan onderhandelt via Jordanië over zijn vrijlating. Ook in die zaak zijn geen ontwikkelingen meer te melden, zegt correspondent Kjeld Duits vanuit Tokio.

"We hebben ook hier nog niets gehoord. Tokio is een toeschouwer geworden in deze onderhandelingen", zegt Duits.

Geen teken van leven bij Syrische grens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl