NOS Nieuws

Zo'n 400 kilometer file door winterse buien

  • Crvansetten Van Setten
    Avondspits in Arnhem
  • Twitter / @chrishottentot
    Op de A15 bij Leerdam is de weg wit na een hagelbui
  • Omroep Gelderland
    Drukke avondspits in Arnhem
  • NOS / Aniete Coelingh
    Hagelbui op de A9 bij Haarlem
  • Crvansetten Van Setten
    Avondspits in Arnhem

Winterse buien hebben geleid tot fikse opstoppingen op de snelwegen. Op het hoogtepunt even na 17.30 uur stond er ruim 400 kilometer file, meldt de Verkeersinformatiedienst VID.

Een uur later stond het verkeer nog vast over ruim 250 kilometer. Veruit de meeste files stonden in het gebied waar de zwaarste hagelbuien vielen. Dat was grofweg in een lijn van Dordrecht tot Tiel.

Maar rond 19.30 uur namen de files vanuit het westen af. Om 19.45 uur waren de files bij de Drechtsteden opgelost.

Op praktisch de hele A15 tussen Rotterdam en Gorinchem is sprake van langzaam rijdend verkeer door sneeuwval. En op de A27 staat in beide richtingen voor de Merwedebrug 16 kilometer file.

Verkeersinfarct

De ANWB meldt dat er rondom Arnhem en in het Rivierengebied sprake is van een verkeersinfarct door hagel- en sneeuwbuien. Het lukt bijvoorbeeld niet om de A12 bij Arnhem ijsvrij te krijgen, waardoor het wegdek spiegelglad is.

Er zijn zeker drie vrachtwagens blijven steken op de IJsselbrug bij knooppunt Velperbroek. Vanuit Duitsland zijn bij Westervoort twee rijstroken dicht, waardoor er 16 kilometer file staat.

Het KNMI waarschuwt voor gladheid vanavond, vannacht en morgenochtend. Sinds 16.00 uur geldt code geel voor het hele land. Alleen in het zuidoosten is het nagenoeg droog en dat blijft naar verwachting ook zo.

Vriespunt

Volgens NOS-weervrouw Willemijn Hoebert nemen de winterse buien later op de avond af, maar kan het vannacht en morgenochtend nog glad zijn door bevriezing van neerslag. Morgenochtend kan het plaatselijk ook mistig zijn.

De temperatuur daalt vannacht naar het vriespunt. Tijdens de avondspits was het nog een paar graden boven nul.

Treinen

De hele dag rijden er vandaag minder treinen in delen van Nederland. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd, vaker overstappen en drukte in de trein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl