NOS Nieuws

Roep in Kamer om minder gas neemt toe

  • ANP
    Veel partijen willen dat het Kabinet de gaswinning drastisch verlaagt

Er komt steeds meer druk op minister Kamp om de gaswinning in Groningen drastisch te verminderen. CDA, SP, PVV en GroenLinks pleiten ervoor de productie terug te schroeven tot 30 miljard kubieke meter. Het kabinet besloot vorige maand nog tot een beperking tot 39 miljard.

CDA-leider Buma pleitte er bij een bezoek aan Groningen voor dat de productie wordt beperkt tot het laagst haalbare niveau. Volgens hem is dat met het oog op de leveringszekerheid 30 miljard kubieke meter per jaar. Het CDA vindt dat het kabinet de zorgen over veiligheid niet serieus genoeg neemt. "Het kiest steeds voor een minimale aanpassing, terwijl de veiligheidsrisico's onvoldoende in beeld zijn."

Signaal

Ook volgens SP-Kamerlid Smaling betekent 30 miljard kuub dat iedereen in Nederland nog gas krijgt en dat ook de buitenlandse contracten kunnen worden nagekomen. Hij noemt drastische beperking een signaal in de richting van bezorgde Groningers.

PVV-woordvoerster Klever benadrukt dat ook vrijwel iedereen in Groningen 30 miljard kubieke meter als het maximale getal noemt.

Coalitie

Andere oppositiepartijen willen ook dat Kamp de productie verder terugschroeft. Regeringspartij PvdA vroeg onlangs het kabinet plannen uit te werken om minder gas te gaan winnen en ook bij coalitiepartner VVD zouden inmiddels zorgen bestaan over de aanpak van het kabinet.

Naar verluidt kost terugschroeven van de productie tot 30 miljard in plaats van 39 miljard de schatkist zo'n 2 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl