François De Keersmaecker, voorzitter van de Belgische voetbalbond
NOS Voetbal

KBVB: Van Praag geschikte man voor kentering

De voorzitters van zowel de Belgische als de Faeröese voetbalbond twijfelden geen moment toen Michael van Praag zich enkele weken geleden meldde. Van Praag wilde zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de FIFA en zocht bonden die hem wilden steunen.

De voorzitter van de Belgische bond François De Keersmaecker noemt Van Praag een persoonlijke vriend die hij graag wil helpen: "We vinden dat de FIFA met een imagoprobleem zit. Ik vind het moedig van Michael om die stap te zetten."

Nieuwe leider

Ook de voorzitter van de voetbalbond van de Faeröer, Christian Andreasen, vindt dat het tijd wordt voor een nieuwe leider voor de FIFA : "Blatter heeft jarenlang goed werk geleverd, maar nu is hij volgens ons niet meer de juiste man om de wereldvoetbalbond te leiden. Er is teveel gebeurd bij de FIFA de afgelopen tijd en het is Blatter niet gelukt om stabiliteit te creëren."

De Keersmaecker zegt dat België niet uit is op een revolutie. "Blatter en de FIFA hebben ook veel goeds gedaan. Maar Van Praag kan mensen bij elkaar brengen. Hij heeft een goede reputatie. Hij is een man die diplomatiek is. Hij is de geschikte man om de kentering in te zetten."

We willen Blatter niet elimineren, maar hij moet een andere functie krijgen binnen de FIFA

Christian Andreasen, voorzitter voetbalbond Faeröer

Behalve Nederland, België en de Faeröer hebben ook de voetbalbonden van Zweden, Roemenië en Schotland de ondersteuningsverklaringen voor Van Praag ondertekend. De kandidaatstellingsbrief en de verklaringen van de bonden zijn inmiddels verstuurd naar het hoofdkwartier van de FIFA in Zürich.

Vandaag is de laatste dag dat nieuwe kandidaten zich kunnen melden. Kandidaten hebben minstens vijf bonden nodig die de kandidatuur ondersteunen. Voor zover bekend voldoen vooralsnog alleen Sepp Blatter, oud-speler Luis Figo en Michael van Praag aan die voorwaarde.

Campagne

Tot aan de verkiezingen in mei zullen de kandidaten campagne voeren. De Belgische bond en die van de Faeröer zijn niet door Van Praag gevraagd om actief mee te doen aan de campagne. Maar De Keersmaecker sluit niets uit: "We hebben het nog niet besproken, maar als hij er behoefte aan heeft zullen we dat met hem bespreken."

Kleur bekennen

Andreasen zegt dat zijn kleine land geen actieve rol speelt in de verkiezingscampagne van Van Praag, maar hij vond het tijd om kleur te bekennen: "Van Praag is een goed leider van wie wij denken dat hij de rust rondom de FIFA kan terugbrengen. Hopelijk samen met Blatter. Wij willen Blatter niet elimineren, maar vinden dat hij een andere functie moet krijgen binnen de FIFA. Hij moet niet meer de dagelijkse leiding krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl