Maria Sjarapova en haar vader Joeri.
NOS Sport

Telefoontje vader schudde Sjarapova wakker

Maria Sjarapova wist dat het zou komen. Het telefoontje met de donderspeech van haar vader Joeri na haar ontsnapping tegen de nummer 150 van de wereld in de tweede ronde van de Australian Open. Een slechte dag tegen Aleksandra Panova nekte bijna haar ambities om het toernooi te winnen.

Sjarapova sloeg vorige week woensdag 51 onnodige fouten en kreeg twee matchpoints tegen. Ze won wel. Maar haar vader, die zijn dochter al haar leven lang bijstaat met raad en daad, was niet blij.

“Zo'n telefoontje moet je niet te vaak krijgen”, vertelde ze later lachend. Maar het schudde haar wel wakker. Eerst stuurde ze Eugenie Bouchard van het kastje naar de muur. En vannacht was het in de halve finales de beurt aan Jekaterina Makarova. En dus staat Sjarapova zaterdag toch gewoon in de eindstrijd van de Australian Open.

Ook al heb ik een verschrikkelijke historie tegen Serena Williams, ik ga ervoor vechten.

Maria Sjarapova

En dus wilden de reporters in Melbourne graag weten wat vader Joeri tegen haar gezegd had. "Houd het maar op de 'aardige versie'...", grinnikte ze. "Maar goed. Ik houd van eerlijkheid. Als het slecht is, heb ik liever dat hij zegt dat het slecht is, dan dat hij het recht praat. Als het niet goed gaat, moet je zorgen dat je hard werkt, zodat het de volgende keer zeker beter gaat."

Nu tegen angstgegner

Sjarapova staat in de finale tegenover haar angstgegner Serena Williams, van wie ze in 2004 voor het laatst won. Wat ze in de duels met Serena fout deed, weet Sjarapova maar al te goed. Toch gaat het steeds mis. "Ik doe eigenlijk altijd iets te veel. Ik ga iets te snel voor de winner, maak iets te snel de fout. Dat is ook Serena's kracht. Maar ik heb er vertrouwen in. Ik sta niet voor niets in de finale", zei ze na haar winst op Makarova.

Ondanks dat de cijfers in de onderlinge ontmoetingen (16-2 voor Williams) niet in haar voordeel spreken, geeft de Russische zich zeker niet zomaar gewonnen. "Ook al heb ik een verschrikkelijke head-to-head tegen Serena. Ik ben een strijder, ik ga ervoor vechten", klonk het. En misschien kan ze voor de zekerheid nog even haar vader bellen voor wat extra advies.

De partij tussen Serena Williams en Maria Sjarapova is zaterdag vanaf 9.30 live te zien op NOS.nl en NPO 1.

Australian Open: Sjarapova-Makarova

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl