NOS Sport

Murray ten koste van Berdych naar eindstrijd

Andy Murray heeft voor de vierde keer de finale van de Australian Open bereikt. De als zesde geplaatste Brit, die in Melbourne nog nooit de titel won, klopte Tomás Berdych met 6-7 (6), 6-0, 6-3, 7-5.

De Tsjechische nummer zeven van de plaatsingslijst borduurde voort op zijn klinkende zege op Rafael Nadal in de kwartfinales. Hij begon sterk aan de partij, liet Murray lopen en reeg de winners aaneen.

Murray mist setpoint

Toen Berdych op 5-3 voor de set mocht serveren, ging het echter mis. Hij speelde ineens afwachtend, maakte drie forehandfouten, verspeelde de voorsprong en zag de taaie Murray, die een stroeve start had gekend, langszij komen.

Berdych wankelde, voorkwam wel een tweede break op rij en sleepte er een tiebreak uit. Daarin maakten beiden veel onnodige fouten, kwam de Tsjech terug van 1-3 naar 4-3 en liet Murray op 6-5 een setpoint liggen. Met twee winners en een Schotse afzwaaier pakte Berdych toch nog de set.

Murray opgewarmd

De Schotse diesel bleek echter goed opgewarmd door de 76 minuten durende eerste set. De veel agressiever spelende Murray liet Berdych de fouten maken en pakte binnen een half uur de tweede set. Ook in het begin van de derde set was de Schot de bovenliggende partij ,maar nu kon Berdych wel aanklampen.

De Tsjech deed zichzelf in de zesde game echter de das om. Hij verspeelde dankzij onder meer twee dubbele fouten een 40-0 voorsprong en Murray pakte de game met een winnende forehand langs de lijn, waarna de Schot even later zonder problemen op 2-1 in sets kwam.

Opleving Berdych van korte duur

Pas in het vierde bedrijf liet Berdych opnieuw van zich horen. Hij durfde weer risico te nemen en eindelijk vlogen er ook weer winners van zijn racket. De Tsjech kreeg ook de eerste breekkansen, maar liet ze beide liggen, waarna hij even later met vier afzwaaiers Murray een 6-5 voorsprong cadeau gaf. De Schot maakte het karwei op love en met zijn vijftiende ace gedecideerd af.

Murray: er was wat spanning tussen mij en Berdych

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl