Het kaakbot 'Penghu 1'
NOS Nieuws

Fossiel mogelijk van onbekende menssoort

In Oost-Azië heeft mogelijk een tot nu toe onbekende menssoort geleefd. Wetenschappers zeggen dat na de vondst van een tienduizenden jaren oud kaakbot, dat niet lijkt op het kaakbot van al bekende menssoorten.

'Penghu 1', zoals het bot wordt genoemd, kan volgens de wetenschappers 190.000 jaar oud zijn. De kaak en de tanden zijn veel groter dan de kaken van de Homo erectus, waarvan bekend is dat die toen op Java en in China leefde.

"Dit bot is kennelijk van een soort die we nog niet kennen", zegt een van de wetenschappers.

Antiekwinkel

Het bot werd jaren geleden bij de Penghu-eilanden opgevist door een visser uit Taiwan. Via een antiekwinkel kwam het terecht bij het Nationale Museum van Natuurwetenschappen. Daar is het bot maar liefst vijf jaar onderzocht.

De website Live Science meldt dat het bot lijkt op een fossiel van 400.000 jaar oud, dat in het zuiden van China is gevonden. Dat versterkt het vermoeden van de wetenschappers dat ze een nog onbekende menssoort op het spoor zijn.

De deskundigen waarschuwen wel dat het te vroeg is om definitieve conclusies te trekken. Daarvoor zijn meer botten en meer onderzoek nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl