Ruud Gullit op het wereldkampioenschap van 1990 tegen Ierland
NOS Voetbal

Uitschakeling door het lot niet uniek

Guinee en Mali deden niets voor elkaar onder in groep D van de Afrika Cup. Net als de voorgaande wedstrijden, eindigde hun onderlinge ontmoeting in 1-1. Toch is voor een van beide landen het toernooi na vandaag voorbij, de ander staat zondag in de kwartfinales.

Het verschil tussen Guinee en Mali moet gemaakt worden tijdens een loting. Heel fijn voor de 'winnaar', extreem zuur voor degene die het kortste strootje trekt. Het is bijzonder, maar niet voor het eerst.

Het is de derde keer dat loting tijdens de Afrika Cup bepaalt welk land er door mag. In 1972 plaatste de latere kampioen Congo zich op die manier ten koste van Marokko voor de halve eindstrijd. In 1988 moest Ivoorkust het toernooi verlaten, nadat Algerije de loting had gewonnen.

Blinddoek

In 1954 trok een geblinddoekte 14-jarige Italiaanse jongen het lootje waarop Turkije geschreven stond. Daardoor plaatste dat land zich ten koste van Spanje voor het WK, nadat de beslissingswedstrijd in 2-2 was geëindigd.

1954: Turkije 'verslaat' Spanje in loting

De halve finale van het EK 1968 tussen Italië en de Sovjet-Unie was na 120 minuten spelen nog altijd 0-0. Destijds bracht nog niet een strafschoppenreeks, maar het werpen van een muntstuk de beslissing.

Italië had het geluk aan zijn zijde en ging door naar de finale. Ook die wedstrijd tegen Joegoslavië eindigde in een gelijkspel. Dit keer werd er niet getost, maar werd het duel twee dagen later overgespeeld. In de tweede finale pakte Italië de titel.

Pech voor Nederland

Voor Nederlandse teams die met deze vorm van loten in aanraking kwamen, liep het niet goed af. PSV werd in 1969 uit de Europa Cup II geknikkerd door AS Roma. Beide clubs wonnen hun thuisduel met 1-0 en in de verlenging werd niet gescoord. Een muntstuk beëindigde daarna het Europese seizoen van PSV.

Bij het WK in 1990 hielden Nederland en Ierland elkaar precies in evenwicht in de poule. In het laatste groepsduel speelden de twee ploegen met 1-1 gelijk. Loting bepaalde toen dat Ierland tweede werd achter Engeland. Nederland ging nog wel door als een van de vier beste nummers drie, maar moest het opnemen tegen de latere wereldkampioen West-Duitsland.

WK 1990: Nederland - Ierland 1-1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl