Een bergingswerker bij een wrakstuk van het neergestorte vliegtuig van AirAsia. Specialisten onderzoeken de wrakstukken om de toedracht van de crash te achterhalen
NOS Nieuws

Co-piloot vloog gecrasht AirAsia-toestel

Het AirAsia-toestel dat op 28 december bij Indonesië in de Javazee stortte, werd bestuurd door de co-piloot. De gezagvoerder hield toezicht en zat in de stoel waar normaal gesproken de co-piloot zit. Dat hebben onderzoekers van het Indonesische Nationale Transport en Veiligheidscomité bekendgemaakt in een tussenrapportage.

Hoofdonderzoeker Mardjono Siswosuarno zei dat de zwarte doos met vluchtgegevens een "behoorlijk goed beeld" geeft van de laatste ogenblikken van AirAsia-vlucht 8501, voordat het vliegtuig met 162 mensen aan boord in zee stortte.

Hij gaf geen details over die laatste ogenblikken. Alle passagiers en bemanningsleden van het toestel zijn omgekomen.

Stabiel

De onderzoeker zei verder dat de Airbus 320 op een constante hoogte vloog. Het vliegtuig was in goede staat toen het vertrok en de bemanning beschikte over de juiste vliegpapieren en gezondheidscertificaten.

De conclusies lijken in tegenspraak met die in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gisteren. Ook meldde het minister van Transport eerder dat de bemanning het toestel net voor de ramp snel heeft laten klimmen om een onweersbui te ontwijken. Daarbij zou het te veel snelheid hebben verloren en zijn stilgevallen, waardoor het draagvermogen wegviel.

De krant schrijft op basis van bronnen dicht bij het onderzoek dat de veiligheidssystemen die het stilvallen moesten voorkomen, hebben gefaald. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar op opnamen van de cockpit-voicerecorder zouden waarschuwingssignalen te horen zijn.

Ook hoorden de onderzoekers hoe de gezagvoerder en co-piloot tevergeefs probeerden het toestel weer onder controle te krijgen.

Radar

Het Indonesische ministerie van Transport meldde eerder deze maand dat radargegevens hebben aangetoond dat het toestel te snel klom, waardoor het stilviel.

Het eindrapport wordt over zes tot zeven maanden verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl