Dippy in de centrale hal van het museum
NOS Nieuws

Londen raakt dino Dippy kwijt

Het Natural History Museum in Londen gaat de iconische dinosaurus Dippy inruilen voor een blauwe vinvis. De enorme diplodocus staat al ruim een eeuw in het museum, maar het bestuur vindt het tijd voor iets anders.

Door de enorme walvis de prominente plek in de centrale hal te geven, wil het museum de bezoekers herinneren aan bedreigde diersoorten. "Doordat de blauwe vinvis het grootste dier is dat ooit op aarde leefde, realiseer je je onze verantwoordelijkheid voor de planeet", redeneert directeur Michael Dixon.

Signaal

Dixon noemt de ruil een belangrijk signaal. "Als beheerders van een van 's werelds grootste natuurcollecties, willen wij mensen laten nadenken over de natuur. Dat was nog nooit zo urgent."

Aan het begin van de 19de eeuw waren er nog zo'n 250.000 blauwe vinvissen wereldwijd, maar door de walvisjacht waren er anderhalve eeuw later nog maar 2300 stuks. Door een jachtverbod zijn er inmiddels weer tussen de 10.000 en 25.000 exemplaren.

Publiekslieveling

Hoewel Dippy een replica is, was het een publiekslieveling. Het skelet van 26 meter lang is een afgietsel van een dinosaurus die in 1898 werd opgegraven in de VS. Het model, met 356 botten, is al sinds 1905 te zien in Londen en staat al tientallen jaren in de centrale hal.

De 25 meter lange walvis werd in 1891 door het museum gekocht voor 250 pond. Hij zal duikend worden tentoongesteld, waardoor het lijkt alsof hij op de bezoeker af zwemt.

Het museum denkt nog na over wat er met Dippy moet gebeuren. Misschien zal het skelet een tour gaan maken door Groot-Brittannië of komt er een afgietsel van Dippy buiten het museum te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl