De kotter op een archieffoto in de haven van IJmuiden
NOS NieuwsAangepast

Weinig hoop voor Nederlandse vermisten Kanaal

De Engelse kustwacht heeft vanochtend de zoektocht op Het Kanaal hervat naar het vissersschip met twee Nederlandse opvarenden. De Nederlandse Kustwacht zegt dat het er niet goed uitziet voor de bemanning van de kotter.

"Er is altijd hoop, maar in dit geval zeer weinig", zegt Peter Westenberg van de Nederlandse Kustwacht. "Ervan uitgaande dat het schip gistermiddag om 15.00 uur is gezonken en de opvarenden toen in het water terechtkwamen, is er weinig hoop voor hen."

Vanochtend is een leeg reddingsvlot van de kotter gevonden bij de Franse kust bij Boulogne-sur-Mer. Door middel van het serienummer is het vlot geïdentificeerd.

Sonar

De Britten hebben tot gisteravond met schepen en helikopters gezocht. Vanochtend is de zoektocht hervat met onder meer twee schepen die met sonar de zeebodem afzoeken en een helikopter.

Ook de Franse kustwacht zoekt mee naar de vermiste kotter met een schip en een vliegtuig. Voor schepen van de Nederlandse Kustwacht is de plek waar het commerciële vissersschip verdween te ver weg. Wel zijn een aantal Nederlandse en Belgische vissersschepen in de buurt die uitkijken naar tekenen van de kotter.

Volgens de Britse kustwacht zijn de weersomstandigheden "uitdagend".

Gewaarschuwd

Twee van de vier opvarenden komen volgens Omroep Flevoland uit Urk. De anderen zijn een Portugees en een Belg. Rond 14.45 uur verdween het schip voor de Britse kust van de radar. Sindsdien is het niet gelukt om contact met het schip te krijgen.

Westenberg zegt dat schepen de buitenwereld meestal waarschuwen als er problemen zijn, maar dat dat in dit geval niet is gebeurd.

Er is geen alarmsignaal verzonden door de bemanning en ook via de marifoon is niets doorgegeven. "Wat er precies is gebeurd, is dan ook nog een raadsel", zegt Westenberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl