Stichting AAP zet zich al jaren in voor exotische dieren die hier niet thuishoren
NOS Nieuws

Stichting AAP blij met lijst toegestane huisdieren

Stichting AAP is blij dat er eindelijk een lijst is van dieren die, al dan niet onder strikte voorwaarden, als huisdieren mogen worden gehouden. Sinds 2013 was er wel een zwarte lijst van dieren die niet mogen worden gehouden, maar nu heeft de Universiteit Wageningen bepaald welke dieren geschikt zijn om thuis te houden. Staatssecretaris Dijksma heeft de Tweede Kamer ingelicht over de lijst.

Volgens Stichting AAP, die zich inzet voor exotische dieren in Nederland, is het een enorme mijlpaal. De stichting zegt dagelijks te maken te hebben met mensen die af willen van een exotisch huisdier dat ze in een impuls en ondoordacht hebben aangeschaft.

Steppezebra

"Wasberen, stinkdieren en zelfs rolstaartberen: je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt bij ons aangemeld. De situatie is zo ernstig dat de vraag naar opvang beduidend hoger ligt dan de capaciteit van opvangcentra."

De stichting verwacht dat het welzijn van dieren door de lijst verbetert. Wel is de stichting bezorgd over de dieren die onder strikte voorwaarden mogen worden gehouden. "De richtlijnen voor het houden van bijvoorbeeld een steppezebra zijn erg specifiek. Het lijkt me voor eigenaren bijna onhaalbaar om hieraan te voldoen", zegt directeur Van Gennep.

De lijst is nog niet volledig. Nog niet alle zoogdiersoorten zijn beoordeeld. Mensen die een huisdier hebben dat niet meer is toegestaan, mogen dat houden tot het doodgaat, mits ze er niet mee fokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl