NOS Sport

Coach zet Murray én Berdych op scherp

  • EPA
    Tomás Berdych verloor in Melbourne nog geen set
  • EPA
    Andy Murray staat voor de vijfde keer in de halve finales van de Australian Open

Andy Murray zal donderdag tijdens zijn partij op de Australian Open vermoedelijk een paar keer in de richting van de spelersbox van Tomás Berdych grijnzen. Niet om in de smaak van Berdychs vriendin te vallen, maar door het weerzien met een oude bekende.

Dani Vallverdu is sinds december de coach van Berdych en was daarvoor vijf jaar de tactische vertrouweling van Murray. Berdych lijkt dus eenvoudig de sportieve geheimen van Murray te gaan ontcijferen. De Schot countert: "Ik ben niet vergeten hoe Dani over het spel van Berdych denkt, dus het werkt twee kanten op."

  • Getty Images
    Dani Vallverdu (rechts) met de Wimbledon-trofee in 2013, gewonnen door Murray (midden). Links Ivan Lendl.
  • AFP
    Murray wint in 2012 in New York zijn eerste grandslamtitel, Vallverdu uiterst rechts

"Topspelers hebben nauwelijks geheimen"

"Ik maak me geen zorgen, dit zijn dingen waar je als speler mee te maken hebt. Bovendien hebben de topspelers nauwelijks geheimen voor elkaar", hield Murray zich op de vlakte. Vallverdu (28) en Murray (27) kennen elkaar sinds hun tienerjaren en wonnen samen - met de toevoeging van Ivan Lendl - Wimbledon (2013) en de US Open (2012).

Een tegenvallend 2014, plus de aanstelling van Amelie Mauresmo dreven Murray en zijn jeugdvriend uit elkaar. Berdych klopte vervolgens bij de Venozolaanse coach aan, nadat de Tsjech eerder een afwijzing van, jawel, Lendl had gekregen.

"Het kan zeker een voordeel voor me zijn", keek Berdych vooruit naar zijn tweede opeenvolgende halve finale in Melbourne. "Maar ik ga niets veranderen aan mijn voorbereiding. Ik moet zoals altijd mijn strijdplan op de baan hebben en zorgen dat ik daar niet van afwijk. Dani heeft de vorige wedstrijd van Murray voor me bekeken, dus we gaan weer aan een plan werken."

Dani Vallverdu (rechts) in zijn nieuwe omgeving als coach van Tomás Berdych

Voorgevoel

"Ik had het gevoel dat Andy en Tomás elkaar gingen treffen", keek Vallverdu vooruit op de halve finale tussen zijn oude en nieuw pupil. "Ik ken Andy inderdaad beter dan gemiddeld, maar zijn sterkte is dat hij zich goed aan de omstandigheden in een wedstrijd kan aanpassen. Dat weet Tomás zelf ook wel."

"Misschien wordt het de eerste paar games een vreemde gewaarwording, maar dat maakt niet uit. Ik behoor nu tot het kamp van Tomás en daar moet ik mee bezig zijn."

Live bij de NOS

De partij tussen Tomás Berdych en Andy Murray wordt donderdag vanaf 9.30 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl