NOS Voetbal

Ook BBC volgt "geloofwaardige" Van Praag

Tientallen journalisten, zeventien cameraploegen. Ze stonden in het Olympisch Stadion te wachten op Michael van Praag, de volgende kandidaat die zich meldt voor het FIFA-voorzitterschap.

“Ik lijk wel een filmster”, constateerde Van Praag dan ook zelf, vlak voordat hij officieel zijn kandidatuur kenbaar maakte.

De media kwamen uit onder meer Engeland, Duitsland, België, Roemenië. Zelfs Qatar. Eén van de journalisten is BBC-verslaggever Richard Conway, die de FIFA al jarenlang volgt. “De aandacht van de buitenlandse media laat zien dat Van Praag serieus genomen wordt. Hij heeft geloofwaardigheid. Ik vind het een hele professionele presentatie, die laat zien dat hij serieus is in zijn benadering”, vertelt Conway.

BBC-journalist Conway over Van Praag

De Engelse journalist was de eerste die maandag het nieuws over een mogelijke kandidatuur van Van Praag naar buiten bracht. Het is voor Conway een uitdaging om het verhaal van de KNVB-voorzitter voor een groot Brits publiek interessant te maken.

“De mensen zijn geïnteresseerd in de persoon Michael van Praag, ook omdat ze niet veel over hem weten. Uiteindelijk is iedereen in Engeland het er wel over eens dat de FIFA moet veranderen.”

Tijdens de perspresentatie wilde Van Praag niet uitgebreid ingaan op mogelijke concurrenten. “Ik heb prins Ali nooit ontmoet en Luis Figo ook niet. Ik verwelkom andere kandidaten, maar er is geen overleg tussen ons”, zo reageerde hij op een vraag van Conway.

Om Blatter te verslaan moet je zijn machtsblok aanvallen. Dat is makkelijker met meer kandidaten.

Richard Conway, BBC-journalist

Het lijkt strategisch onhandig dat meerdere kandidaten het tegen Sepp Blatter op willen nemen, maar volgens Conway zou er een strategie achter kunnen zitten.

“De tijd zal leren of er coördinatie tussen de kandidaten is. Om Blatter te verslaan moet je proberen zijn machtsblok aan te vallen. Dat is makkelijker met meer kandidaten, omdat elke kandidaat dan stemmen wegsnoept bij Blatter.”

Het doel kan volgens Conway dan zijn dat Blatter in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen niet aan de vereiste tweederde meerderheid komt. In de tweede ronde zouden de stemmen van Blatters’ tegenstanders dan alsnog bij een kandidaat terecht komen. In die beslissende ronde is een gewone meerderheid doorslaggevend.

Champagne laakt Van Praag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl