NOS NieuwsAangepast

Escalatie dreigt in conflict Israël en Hezbollah

Doden bij geweld tussen Israël en Hezbollah

In het noorden van Israël dreigt een verharding van de strijd tussen het Israëlische leger en strijders van Hezbollah. Israël zegt dat het zich met alle mogelijke manier zal verdedigen tegen de militante beweging.

Premier Netanyahu zei dat Hezbollah mogelijk even hard wordt aangepakt als Hamas in de Gazastrook. "Hamas heeft afgelopen zomer de zwaarste klappen gehad sinds zijn oprichting. Het Israëlische leger staat klaar om op alle fronten hard op te treden."

Legervoertuigen

Vandaag kwamen twee Israëlische militairen om door een raketaanval van Hezbollah-strijders bij de grens met Libanon.

Israël laat het niet bij woorden, want vanochtend schoot het leger al terug terug op Hezbollah in Libanon. Inmiddels rijden heel wat legervoertuigen in het grensgebied met Libanon.

Voor je het weet zit je in een harde oorlog.

Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn

"Iedereen hier stelt de vraag hoe het verder gaat", zegt Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn. "De geluiden uit Israël stemmen zorgwekkend." Hij voorziet een escalatie waarin Israël en Hezbollah elkaar steeds weer in geweld overtreffen. "Voor je het weet zit je dan in een harde oorlog."

Israël heeft ook de VN-Veiligheidsraad laten weten dat het "krachtig" zal reageren. "We zullen niet toekijken terwijl Hezbollah Israëliërs aanvalt", schrijft de Israëlische VN-ambassadeur Prosor aan de Veiligheidsraad. "Israël accepteert geen enkele aanval op zijn grondgebied en het zal gebruikmaken van zijn recht op zelfverdediging en alles doen om zijn bevolking te beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl