NOS Nieuws

Mansveld: berichten over KLM positief signaal

Mansveld: ik heb mijn politieke invloed gebruikt

“Wij zitten hier allemaal met een blauw hart, ook ik heb een blauw hart.” Staatssecretaris Mansveld begrijpt de zorgen in de Tweede Kamer over de positie van KLM binnen de holding KLM Air France.

De holding zou van plan zijn geweest de KLM-kas van 1 miljard euro over te nemen, zodat het geld voor Air France kon worden gebruikt. Dat bedrijf staat er slechter voor dan KLM. Voorzitter De Juniac heeft gisteren gezegd dat er geen plannen zijn om "het overtollige kasgeld van KLM naar de holding over te dragen".

Mansveld noemt dat een positief signaal. Ze zegt verder dat er nog geen definitief besluit is genomen door de Raad van Commissarissen en dat ze daarom dus geen garantie kan geven dat KLM altijd over de eigen kas zal beschikken. "Het is aan de boardroom. Het is een zelfstandig opererend bedrijf."

Politieke druk

De Tweede Kamer wil echter garanties. D66-Kamerlid Hachchi: "Het is dus niet uitgesloten dat we hier volgende week weer staan?" Mansveld: "Ik ga de woorden van de heer De Juniac niet een dag later al in twijfel trekken."

De SP is bang dat het er toch van gaat komen. Kamerlid Bashir: "Het geld bij KLM Air France verdampt snel, die 1 miljard kasgeld van KLM zal ook snel opraken. Kan het kabinet KLM snel genoeg uit de holding halen?" Mansveld: "KLM is onderdeel van een Franse onderneming: KLM Air France. Alleen deze onderneming kan besluiten KLM af te stoten."

VVD-Kamerlid Elias ziet niets in het ingrijpen in een privaat bedrijf, maar hij wil wel dat de Nederlandse politiek druk uitoefent op de Franse politiek als die zich ten nadele van KLM met het bedrijf bemoeit. Mansveld kondigde aan met haar Franse collega te gaan praten met de top van KLM Air France. "Ik wend mijn politieke invloed maximaal aan."

Gesprekken

Mansveld benadrukt dat zij achter de schermen al veel doet. "Ik heb vele gesprekken, dat zijn gesprekken die je niet op de voorgrond voert. Dat zijn ook stevige gesprekken en daarin verdedig ik de belangen van KLM. Maar ik ga niet over de bedrijfsvoering." Ze erkent dat ze haar politieke invloed bij Air France heeft ingezet om Nederlandse belang van KLM duidelijk te maken.

Op verzoek van Kamerlid Bontes gaat zij in de gesprekken aan de orde stellen dat Air France misschien te weinig bereid is tot reorganisatie, vergeleken met de KLM-organisatie. Mansveld zegt dat zij alle vertrouwen heeft in het ondernemingsplan waar KLM Air France binnenkort mee komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl