Vorig jaar mochten in Parijs auto's met oneven kentekens een dag de weg niet op
NOS Nieuws

Vieze bussen mogelijk in juli al geweerd uit Parijs

Burgemeester Hidalgo van Parijs bindt de strijd aan met de milieuvervuiling. Vanaf 1 juli mogen vervuilende bussen en vrachtwagens niet meer de stad in. In de zomer van 2016 wordt dat verbod uitgebreid naar alle vervuilende voertuigen, als het aan haar ligt.

Hidalgo had al gezegd dat dieselvoertuigen over vijf jaar niet meer welkom zijn binnen de Périphérique, de ringweg rond Parijs. In een interview met Le Monde wijst ze erop dat 200 Europese steden zogenoemde milieuzones hebben. Volgens haar wordt het tijd dat Parijs ook zo'n zone krijgt. De gemeenteraad moet haar plannen nog wel goedkeuren.

Hidalgo erkent dat dieselvoertuigen al veel minder vervuilend zijn dan tien of twintig jaar geleden. "Maar ook de beste filters kunnen niet alle roetdeeltjes opvangen", zegt ze. Volgens Hidalgo is de milieuvervuiling door auto’s een serieus gezondheidsprobleem voor de Parijzenaars.

Fietspaden

Om de Fransen uit de auto te krijgen, wil Hidalgo 100 miljoen euro investeren in nieuwe fietspaden en verhuurpunten voor elektrische fietsen.

Parijs kampt geregeld met ernstige luchtvervuiling door het verkeer. In maart vorig jaar was de lucht zo vies, dat het openbaar vervoer een weekend lang gratis was. Ook mocht de helft van de auto’s toen niet de weg op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl