Protest op een gaswinningslocatie van de NAM
NOS Nieuws

NAM: wij gaan niet over omvang gaswinning

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zal de gaswinning in Groningen voorlopig niet verminderen. Volgens directeur Schotman is dat een beslissing die de overheid moet nemen.

"Nederland profiteert ook van de gaswinning en dat maakt de afweging een publieke. Ik maak die afweging niet. Dat is mijn rol niet, maar de uwe en die van de minister", zei Schotman in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Schotman herhaalde dat het terugschroeven van gaswinning volgens de NAM wel invloed heeft op de regelmaat waarmee aardbevingen voorkomen, maar niet op de zwaarte ervan. Die is naar zijn mening al "ingebakken" in de bodem.

Gaskraan

Inspecteur-generaal Van der Meijden van het Staatstoezicht op de Mijnen zei dat er geen onzekerheid bestaat over het verband tussen gaswinning en aardbevingen. "In Loppersum zijn gewoon minder bevingen sinds de gaswinning daar is verminderd", zei hij.

Het is volgens hem dan ook duidelijk wat er moet gebeuren. "We weten dat we aan de gaskraan moeten draaien en ook welke kant op, maar we weten niet hoe hard en hoeveel."

Veiligheid

Die getallen hoopt hij van de NAM te horen, die bezig is een risico-analyse te maken en in april de eerste resultaten naar buiten zal brengen.

Op de vraag of Van der Meiden als toezichthouder met de hand op het hart kan zeggen dat de Groningers veilig zijn, antwoordde hij: "Nee, dat kan ik niet".

De Tweede Kamer praat nog de hele dag met deskundigen en betrokkenen over de aardbevingen in Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl