Het Stedelijk Museum in Amsterdam
NOS Nieuws

Veel roofkunst nog niet geclaimd in Nederland

Het Dordrechts Museum heeft de nabestaanden van de eigenaar van een in de Tweede Wereldoorlog geroofd kunstwerk schadeloos gesteld. Dat was voor het eerst sinds de start van het project Museale Verwervingen sinds 1933, maar er kunnen meer schadeloosstellingen volgen, want er lopen nog veel zaken.

De Nederlandse Museumvereniging begon in 2013 met Museale Verwervingen sinds 1933. Musea inventariseerden daarbij zelf welke kunstwerken uit hun collectie mogelijk geroofd zijn door de nazi's. In 41 van de 162 musea zijn in totaal 139 verdachte kunstwerken gevonden.

Uit verder onderzoek bleek dat van 78 werken onzeker is aan wie ze toebehoren en dus ook of het roofkunst is. Van 61 kunstwerken is de naam van een oorspronkelijke eigenaar achterhaald.

Veel roofkunst nog niet geclaimd in Nederland

Klein deel

Volgens de Museumvereniging zijn er tot nu toe zes concrete claims op werken binnengekomen. Zeven nieuwe claims zitten eraan te komen. In totaal gaan de claims over enkele tientallen werken. Dat is een klein deel van alle 139 verdachte kunstwerken. Volgens de vereniging komt dat doordat nabestaanden vaak moeilijk te vinden zijn.

Van het Stedelijk Museum in Amsterdam worden twee werken geclaimd: Odalisque van Henri Matisse en Schilderij met Huizen van Wassily Kandinsky. Beide werken zijn over een maand te zien in een tentoonstelling over het Stedelijk in de oorlog.

  • Stedelijk Museum
    Odalisque van Henri Matisse
  • Stedelijk Museum
    Schilderij met Huizen van Kandinsky

Het Amsterdam Museum moet waarschijnlijk een stel 17de-eeuwse zoutvaatjes afstaan aan de familie van een Joodse vrouw uit Hamburg. Het Rijksmuseum heeft waarschijnlijk ook een stel zoutvaatjes in bezit van de Hamburgse vrouw.

Als nabestaanden een claim leggen, moeten de partijen er eerst zelf uit proberen te komen. Wanneer dat niet lukt, kan een restitutiecommissie een bindend advies geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl