De populariteit van Madison Keys groeit in Melbourne met de dag
NOS Sport

Eén Williams door de knieën, donderdag nummer twee?

De hele wereld hoopte op een 26ste versie van de Sister Act tussen Venus en Serena. Maar hun 19-jarige landgenote Madison Keys stak hoogstpersoonlijk een stokje voor een nieuwe blockbuster tussen de tennissende zusjes. Keys versloeg haar grote voorbeeld Venus Williams en neemt het nu in de halve finales op tegen Serena.

Venus als rolmodel

Keys was vier jaar oud toen ze in 2000 Venus op Wimbledon zag winnen. Dat wilde de kleine Madison ook. Al snel stond ze te oefenen tegen de garagedeur bij haar ouders thuis. Vijftien jaar later stond ze tegenover Williams op het hoogste podium.

Dat het haar eerste kwartfinale was en voor Williams de 34ste was niet te merken. Keys zette Williams onder druk met haar service en forehand en versloeg haar in drie sets. Hoewel ze Venus ziet als rolmodel, probeerde de tiener dat gevoel vannacht uit te schakelen. "Ik wilde gewoon winnen", vertelde ze na afloop.

Australian Open 2015: Keys-Venus Williams

Eerder deze week vertelde Keys hoe belangrijk Venus voor haar ontwikkeling is geweest en nog steeds is. "Ze heeft het vrouwentennis enorm geholpen met haar gevecht voor gelijk prijzengeld op Wimbledon", zei Keys voorafgaand aan het duel.

"Venus is een geweldige inspiratie. Natuurlijk heeft ze haar gezondheidsproblemen. Maar ze houdt van tennis. Ze is er nog steeds en ze geniet ervan. Ik hoop dat ik ooit net zo'n inspiratie kan zijn", prees ze haar jeugdidool de hemel in.

Andersom zijn de zusjes Williams ook blij met de doorbraak van Keys. Zo zei Serena na afloop van haar gewonnen kwartfinale tegen Cibulková: "Het is goed dat er andere Afro-Amerikaanse speelsters zijn, die het zo goed doen. Dat er een Amerikaanse speelster in de finale staat is natuurlijk geweldig. Dat andere Amerikaanse vrouwen ook laten zien dat ze de beste willen zijn."

Nieuwe generatie Afro-Amerikaanse speelsters

Keys is niet de enige Afro-Amerikaanse speelster die probeert aan te haken bij de wereldtop. Geïnspireerd door het verhaal van de Williams-zusjes, die aan de hand van vader Richard Williams als buitenbeentjes begonnen aan hun weg naar de wereldtop, probeert een serie tieners en begin twintigers hun weg omhoog te vinden.

Naast Keys heeft Amerika ook nog Sloane Stephens en Taylor Townsend. De Williams-vrouwen werden door Richard opgevoed met het idee dat succes maakbaar is. En dat dat door henzelf is afgedwongen.

Australian Open 2015: Serena Williams-Cibulková
Davenport (tweede van links) moedigt Keys aan tijdens de Australian Open

Keys neemt die laatste stappen aan de hand van een oud-speelster die zelf ook regelmatig te stellen had met de Williams-zusjes: Lindsay Davenport. Ze begonnen aan het begin van het seizoen en het is, zeker als je naar de resultaten in Melbourne kijkt, een succesvol duo.

Davenport blijft

Keys: "Ze zou me eigenlijk alleen maar uit de brand helpen tot ik een fulltime coach had, maar ze vindt het zo leuk, dat ze het fulltime wil gaan doen. Ik wilde eigenlijk gaan samenwerken met Wim Fissette. Maar het werden daardoor wel erg veel meningen, dus dat stopt nu."

Davenport had als speelster een positieve balans tegen Venus. Tegen Serena is het een ander verhaal. Ze zullen morgen dus met een nieuw konijn uit de hoed moeten komen.

Toch is Keys ook realistisch: "Serena is zo goed. Ik focus me op mijn eigen spel. Dat is belangrijk. Ik ben niet bezig met het winnen van wedstrijden. Maar ik wil uiteindelijk toernooien winnen." Met die tactiek kreeg ze de eerste Williams op de knieën. Nu is het de vraag of haar dat ook met de tweede lukt.

Speelsters met de 'Venus-Serena-dubbel'

SpeelsterToernooi (jaar)Ronde
Jelena Jankovic (Ser)WTA Rome (2010)Venus kwartfinale, Serena halve finale
Kim Clijsters (Bel)US Open (2009)Venus achtste finale, Serena halve finale 
Justine Henin (Bel)US Open (2007)Serena kwartfinale, Venus halve finale
Lindsay Davenport (VS)WTA Los Angeles (2004)Venus halve finale, Serena finale
Kim Clijsters (Bel)WTA Finals (2002)Venus halve finale, Serena finale
Martina Hingis (Zwi)Australian Open (2001)Serena kwartfinale, Venus halve finale
Steffi Graf (Dui)WTA Sydney (1999)Serena tweede ronde, Venus kwartfinale
Arantxa Sánchez-Vicario (Spa)WTA Sydney (1998)Serena halve finale, Venus finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl