Staatssecretaris Klijnsma van Werkgelegenheid
NOS Nieuws

Klijnsma: meeste pensioenpremies al lager

Staatssecretaris Klijnsma van Werkgelegenheid zegt dat de meeste mensen sinds deze maand een lagere pensioenpremie betalen en dus netto meer salaris overhouden dan vorig jaar. Volgens de staatssecretaris hebben de grootste pensioenfondsen inmiddels een daling van de pensioenopbouw verrekend.

In de Tweede Kamer is gesproken over de verlaging van de pensioenopbouw, van 2,15 naar 1,875 procent van het brutoloon. Dat levert het kabinet zo'n 2,8 miljard euro op. De oppositie wil dat dit geld terugkeert naar de werknemers, zodat de koopkracht groter wordt, zoals het kabinet eerder beloofd heeft. Klijnsma zegt dat het aan de fondsen zelf is om de premies te verlagen, of het geld in de pensioenkas te houden.

Ambtenaren

Gisteren bleek dat slechts 8 van de 31 bedrijfstakpensioenfondsen hun premie verlaagd hebben. Klijnsma heeft nog geen overzicht van alle pensioenfondsen, maar zegt dat ze bijvoorbeeld van ambtenaren (fonds ABP) gehoord heeft dat ze meer salaris overhouden. Of de werkgeverspremie bij ABP ook verlaagd wordt, laat ze aan minister Blok, die als werkgever nog onderhandelt over een nieuwe cao.

De Nederlandsche Bank komt eind volgende maand met een overzicht van de premies bij alle pensioenfondsen.

Geen worsten

Oppositiepartijen D66 en PVV willen dat Klijnsma ervoor zorgt dat alle pensioenfondsen hun premie verlagen, omdat de pensioenen zijn verlaagd. "Als je minder pensioen opbouwt, is het logisch dat je ook minder premie moet betalen", zegt D66-Kamerlid Van Weyenberg.

PVV-Kamerlid Madlener vindt het gek dat Klijnsma iedere Nederlander koopkracht had beloofd, zodat ze "meer worsten konden kopen", en dat dit nu nog niet voor iedereen geldt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl