Instituut Clingendael in Den Haag
NOS Nieuws

Clingendael neemt afstand van stuk over PVV

Instituut Clingendael neemt afstand van het opiniestuk over de PVV van onderzoeker Peter van Ham, dat NRC Handelsblad maandag publiceerde.

In het stuk 'Wilders heeft gelijk maar krijgt het niet' (betaalde link), beschuldigt Van Ham "links-liberaal Nederland" ervan om politieke en persoonlijke redenen te weigeren Geert Wilders gelijk te geven in zijn kritiek op de islam.

Hij schrijft onder meer dat het uit ideologisch oogpunt logisch is dat linkse partijen de PVV eerder als bedreiging zien dan de radicale islam. "We hebben ons een denkverbod laten opleggen, ook al gaat de islamisering van West-Europa gestaag en zienderogen door", aldus Van Ham.

Persoonlijke titel

Directeur Ko Colijn van Instituut Clingendael zegt in een reactie op de website van de denktank dat Van Ham het stuk "in feite op persoonlijke titel" heeft geschreven. "Het is niet gebaseerd op het onderzoekswerk van Clingendael" en "sluit niet aan op het huidige onderzoeksveld van dr. Van Ham binnen het instituut".

Colijn schrijft dat het onderzoekers van Clingendael vrijstaat om met referentie naar hun functie artikelen en blogs te schrijven binnen hun expertiseveld. "In dit geval is daar geen sprake van."

Van Ham zegt in een reactie dat het artikel ook aan internationale politiek raakt en daar kan hij volgens hem als medewerker van Clingendael iets over zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl