NOS Nieuws

'Inburgeringsexamen Nederland in strijd met EU-regels'

Buitenlanders die al zeker vijf jaar legaal in Nederland wonen, kunnen niet worden verplicht om een inburgeringsexamen te doen. Dat concludeert de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg.

Volgens het advies aan het Hof mogen de betrokkenen geen risico lopen om door het examen hun status te verliezen of een boete te krijgen. Dat is in strijd met EU-regels, stelt de advocaat-generaal. Zijn advies wordt in de meeste gevallen overgenomen door het Hof.

Met buitenlanders wordt in het advies gedoeld op mensen van buiten de EU. EU-burgers hoeven geen inburgeringsexamen te doen. Dat geldt ook voor Turken doordat Turkije een apart verdrag heeft met Brussel.

Amerikaan en Nieuw-Zeelander

Een Amerikaanse vrouw en een Nieuw-Zeelandse gingen in Nederland in beroep tegen de verplichting om een inburgeringsexamen te doen. De Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in Nederland, vroeg het EU-hof vervolgens om advies.

Daarin stelt de advocaat-generaal vast dat een verplicht examen over taal en kennis van de samenleving juist averechts werkt om makkelijk te integreren in de samenleving. "De invoering van de verplichting tot het behalen van een inburgeringsexamen ondermijnt in wezen zelf de integratiemaatregelen."

Het Europese hof maakt over enkele maanden bekend of het advies wordt overgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl