De kritiek in Belgie richt zich vooral op CEO Steven Martens (r), die verantwoordelijk is voor het financiële management bij de Belgische bond
NOS Voetbal

'Financieel wanbeleid bij Belgische voetbalbond'

Voor de Rode Duivels was 2014 een succesvol sportjaar. De Belgische voetbalploeg reikte in Brazilië tot de kwartfinales en ontketende een ware WK-hype bij de zuiderburen.

Maar op financieel vlak gaat het minder goed bij de Belgische voetbalbond KBVB. Dat blijkt uit een intern rapport dat de krant Het Laatste Nieuws heeft kunnen inzien. Belgische media spreken van 'financieel wanbeleid' bij de bond.

Ondanks de winst die tijdens het WK gemaakt werd (ongeveer 1,4 miljoen euro), sluit de Belgische bond het jaar volgens de krant af met een verlies van 206.000 euro. Maar volgens de KBVB klopt dat cijfer niet. De bond heeft het financiële jaarverslag over het seizoen 2013-2014 gepubliceerd, waaruit juist blijkt dat er een winst van 600.000 euro behaald is.

Vergeten te annuleren

Uit het interne rapport dat in het bezit is van Het Laatste Nieuws blijkt dat er in ieder geval sprake is van financieel mismanagement bij de bond. Zo werd vergeten tijdens het WK een hotel voor de spelersvrouwen te annuleren. Kosten: 300.000 euro.

Maar er is meer. De KBVB betaalde vijf keer meer dan afgesproken aan een productiehuis dat eigendom is van international Vincent Kompany. En een reclamebedrijf stuurde een flinke rekening van 600.000 euro, terwijl daar geen contract van blijkt te bestaan.

"Cijfers kloppen niet"

De kritiek in België richt zich vooral op CEO Steven Martens, die samen met zijn rechterhand Bob Madou en voorzitter François De Keersmaecker verantwoordelijk is voor het financiële management bij de bond.

Martens heeft op het Belgische Radio 1 verbeten gereageerd op de uitgelekte nota. "We hebben geen verlies gemaakt, maar 600.000 euro winst. Dat komt doordat je de financiën van de twee vleugels van de bond, de Vlaamse en Waalse, en de overkoepelende vleugel, moet optellen", aldus Martens. Hij denkt dat er een politiek spel wordt gespeeld.

Belgische clubs weigeren ondertussen de jaarrekening goed te keuren en eisen een nieuwe, grondigere financiële doorlichting. Wordt vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl