De Japanse premier Abe laat de onderhandelingen met IS over aan Jordanië

Japan vestigt hoop op Jordaanse contacten met IS

Japan lijkt machteloos te zijn in de onderhandelingen met Islamitische Staat. NOS-correspondent Kjeld Duits: "Ze kunnen heel weinig, of eigenlijk vrijwel niets doen. Japan heeft zich de afgelopen dagen eigenlijk helemaal gericht op contact met de overheid van Jordanië."

IS dreigt twee gegijzelden uit Japan en Jordanië te doden. IS eist in een video dat Jordanië een ter dood veroordeelde terreurverdachte vrijlaat. Eerder wilde IS losgeld van Japan. Japan heeft geen contacten met Islamitische Staat, Jordanië via een derde partij wel.

Kritiek

In Japan is volgens Duits kritiek op de acties van premier Abe. "Bij de Japanse overheid wist men dat er twee Japanners gegijzeld waren, en toch gaf Abe veel publiciteit aan het geld dat Japan bijdraagt aan de strijd tegen IS. En de eerste persconferentie die Abe gaf over de eis van IS was met een vlag van Israël op de achtergrond", zegt de NOS-correspondent.

Junki Ishido, de moeder van de gegijzelde Japanner, deed een emotionele oproep aan de premier om haar zoon te redden. In de video van IS met haar zoon wordt ook het onthoofde lichaam getoond van een andere gegijzelde Japanner. Ishido vreest dat haar zoon hetzelfde te wachten staat.

Japan vestigt hoop op Jordaanse contacten met IS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl