Een Koerdische strijder in de puinhopen van Kobani, in november vorig jaar
NOS Nieuws

'Koerden willen naar verwoest Kobani'

Koerdische strijders hebben de Syrische stad Kobani heroverd na een maandenlange strijd tegen IS. De stad is totaal verwoest en het gebied eromheen is nog steeds in handen van IS, toch willen veel vluchtelingen vanuit Turkije snel weer terugkeren.

"Er arriveren hier de afgelopen 24 uur enorm veel Koerden die onmiddellijk terug willen naar Kobani", zegt correspondent Lucas Waagmeester, die in de regio is. "Maar het zijn ook Turkse Koerden die daar feest willen vieren en de strijders willen feliciteren.

Dat zorgt voor problemen aan de grens, want de Turkse grenspolitie houdt iedereen tegen. "Het kwam zelfs tot een confrontatie: de menigte is met traangas uiteengedreven. Maar het is wel verstandig om mensen de grens niet over te laten", zegt Waagmeester. "Want het is gewoon nog heel gevaarlijk in die stad, mortiergranaten kunnen Kobani nog raken."

Nooit meer opgebouwd

De Turkse president Erdogan betwijfelt of de ongeveer 200.000 vluchtelingen ooit wel terug kunnen naar hun stad. Volgens hem kan Kobani wellicht nooit meer opgebouwd worden.

Waagmeester: "Hij bekritiseert de Koerden ook, omdat ze Kobani hebben vernietigd door er bommen op te gooien. Alsof hier de afgelopen maanden geen sprake was geweest van een zeer agressieve invasie van IS-troepen."

De Turken willen een corridor waar de vluchtelingen naartoe kunnen.

Correspondent Lucas Waagmeester

"Dat was een bijzondere uitspraak van Erdogan, maar de Koerden zijn toch vastbesloten om te beginnen aan de wederopbouw", aldus Waagmeester. "De volgende stap is het veiligstellen van de landerijen rond de stad. Dat is een enorm gebied en tienduizenden mensen komen daarvandaan. Het besef is hier dat de wederopbouw niet mogelijk is zonder de herovering van het omliggende gebied."

Dat is iets wat Erdogan ook zou toejuichen, denkt Waagmeester. "Een lange strook langs de Turks-Syrische grens is nog in handen van IS. Het gaat om honderden kilometers land. De Turken zien het liefst een corridor. Ze willen dat IS zo'n 30 kilometer wordt teruggedrongen in Syrië, zodat de vluchtelingen daarnaartoe kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl